20:10 10.02.2016

НБУ вважає життєво необхідним швидке відновлення програми МВФ

2 хв читати
НБУ вважає життєво необхідним швидке відновлення програми МВФ

Київ. 10 лютого. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Подальша затримка з відновленням співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ) може мати негативні наслідки як для фінансової стабільності України, так і для рівня добробуту її громадян, заявляє Національний банк України у зв'язку з попередженням глави МВФ Крістін Лагард про можливість заморожування співпраці в середу.

"Ми вважаємо життєво необхідним відновлення співпраці з міжнародними донорами і, передусім, з МВФ", - зазначено в поширеному увечері коментарі НБУ.

Центробанк вказує, що вживає заходів для забезпечення макроекономічної і фінансової стабільності, зокрема, провадить стриману монетарну політику для зниження інфляції до цільового рівня в 12% на кінець 2016 року, а також валютні інтервенції для згладжування надмірних коливань курсу гривни.

"Досягненню цього загрожують зовнішні шоки і внутрішня політична нестабільність", - зазначено в заяві.

НБУ додає, що відновлення співпраці з МВФ та іншими донорами є також передумовою збільшення міжнародних резервів з $13,4 млрд до $19,6 млрд на кінець 2016 року, а також буде позитивним сигналом для інших міжнародних донорів і для приватних інвесторів, стимулюватиме прискорення економічного зростання і позитивно позначиться на платіжному балансі.

Як повідомлялося, директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард заявила, що Фонду складно продовжувати співпрацю з Україною за програмою розширеного фінансування EFF без належної боротьби з корупцією.

"Я стурбована тим повільним прогресом, який демонструє Україна в поліпшенні державного управління, у боротьбі з корупцією і в зменшенні впливу корисливих інтересів на політику. За відсутності помітних зусиль надати новий поштовх реформам в управлінні державою і боротьбі з корупцією складно уявити, що підтримувана МВФ програма триватиме і буде успішною", - йшлося в заяві глави МВФ.

"Україна ризикує повернутися до практики невдалих економічних кроків, яких і так вистачало в її недавній історії. Життєво важливо, щоб зараз дії лідерів України повернули країну на обнадійливий шлях реформ", - додала К.Лагард.

За словами міністра фінансів Наталії Яресько, Україна в 2016 році планує залучити $8-10 млрд фінансової допомоги від зовнішніх кредиторів, зокрема $5,8 млрд - у вигляді чотирьох траншів від МВФ за програмою EFF.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА