18:00 11.02.2016

Кабмін України затвердив концепцію системи "Прозорий бюджет"

2 хв читати
Кабмін України затвердив концепцію системи "Прозорий бюджет"

Уряд України на засіданні в четвер затвердив концепцію інформаційно-аналітичної системи "Прозорий бюджет", яка стане наступним етапом відкриття інформації про виконання бюджетів усіх рівнів після запуску у вересні 2015 року системи E-Data.

"Це революційна система в кількох напрямах", - заявила, представляючи документ, міністр фінансів Наталія Яресько.

За її словами, зокрема, вона дасть змогу реорганізувати увесь документообіг, ввівши єдиний електронний службовий кабінет і електронний договір, створити першу онлайн аналітичну систему для аналізу виконання державного і місцевого бюджетів, а також розкриття цієї інформації для будь-якого громадянина або компанії.

Глава Мінфіну також додала, що в "Прозорому бюджеті" будуть інтегровані дані ДФС, Державної казначейської служби, НБУ і системи закупівель Prozorro.

Н. Яресько зазначила, що затвердження концепції допоможе перейти до розробки плану заходів з упровадження цієї системи.

Міністр уточнила, що нині в системі E-Data вже 1,2 млн угод.

Як раніше наголошувала в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" заступник міністра фінансів - керівник апарату Оксана Маркарова, головна ідея "Прозорого бюджету" - "мати усю систему всередині для ухвалення рішень, моніторингу, створення і виконання бюджету, управління ліквідністю на щоденному, щохвилинному рівні". За її словами, нині у фінансового відомства дуже обмежене коло інструментів, яке держава використовує для управління власною ліквідністю.

О. Маркарова уточнила, що йдеться про створення повноцінної аналітичної системи на базі Мінфіну, куди всі дані стікатимуться, стандартизуватимуться, оброблятимуться і зберігатимуться, а невелика їх частина вивантажуватиметься на портал використання публічних коштів.

За її словами, на такій узагальненій базі передбачається створити систему KPI (Key Performance Indicators - Ключові показники ефективності - ІФ) - від рівня Кабміну і його програми діяльності аж до кожного міністерства та їхніх програм. Як зазначила заступник міністра, "Прозорий бюджет" - це також інструмент контролю, оскільки він дасть змогу уникнути тривалого й малоефективного способу роботи аудиторської служби через запити.

"Прозорий бюджет" - величезний проект. Якщо нам вдасться його зробити за два роки, це буде найбільший прорив у правильній організації публічних фінансів і бюджетного процесу. Якщо нам вдасться зробити таку систему, вона стане однією з найсучасніших у світі, оскільки ми зможемо використовувати останні напрацювання і нам не треба щось додатково змінювати", - сказала О. Маркарова.

За оцінками заступника міністра, створення "Прозорого бюджету" потребуватиме чималого фінансування - близько $150-200 млн. "Ми сподіваємося на допомогу міжнародних партнерів у цьому", - сказала вона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кількість постраждалих унаслідок масованої ракетної атаки в Дніпропетровській області зросла до 21 людини

На Ставропіллі впав дальній бомбардувальник Ту-22М3

У Херсонській області за добу в результаті обстрілів троє людей дістали поранення, є влучання в житлові будівлі

Після масованої атаки по Дніпропетровській області дві людини загинули, поранено 15 мирних жителів, є руйнування, пожежа

ЗС України за добу ліквідували 870 окупантів

За добу окупанти 442 рази обстріляли Запорізьку область, є руйнування

Генштаб ЗС України : На фронті відбулося 86 бойових зіткнень, на бахмутському напрямку відбито 25 атак противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила 11 ракетних і 78 авіаударів

Генштаб ЗС України: Авіація завдала ударів по дев’яти районах скупчення сил противника

Генштаб ЗС України: Ухвалено рішення про припинення відрядження полковника Наталії Гуменюк

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА