19:28 16.02.2016

Уряд розгляне можливість повного продажу Ощадбанку та Укрексімбанку до кінця 2020 р.

2 хв читати

Розроблена урядом стратегія реформування державного банківського сектора передбачає можливість повної приватизації системоутворюючих Ощадбанку та Укрексімбанку в довгостроковій перспективі, при цьому рішення щодо обсягу акцій для продажу і термінів такого продажу буде прийнято Кабінетом Міністрів не пізніше за кінець 2020 року.

Про це йдеться в затверджених урядом Засадах стратегічного реформування державного банківського сектора.

Згідно з документом, текст якого оприлюднило Міністерство фінансів на офіційному сайті у вівторок, середньострокова перспектива (до середини 2018 року) передбачає продаж не менше ніж 20% акцій Ощадбанку та Укрексімбанку кваліфікованому інвестору або міжнародній фінансовій організації (МФО) шляхом проведення прозорого конкурсу.

"Для цього наглядові ради системоутворюючих банків у 2018 році повинні будуть обрати пріоритетний спосіб продажу акцій та узгодити його з Мінфіном. Остаточне рішення щодо продажу акцій має бути прийнято Кабінетом Міністрів не пізніше за перший квартал 2018 року", - йдеться в документі.

Як зазначено в документі, держава зацікавлена в залученні МФО (МФК, ЄБРР, Німецька компанія з інвестицій і розвитку) як часткових власників або інвесторів у субординований борг.

Згідно зі стратегією, кінцевою метою володіння державою системоутворюючих банків зазначено отримання найвищого доходу та управління інвестиціями з позиції збільшення їх вартості.

Для цього в короткостроковій перспективі передбачено впровадження принципових змін до корпоративного управління, зміни до бізнес- та операційних моделей банків.

Щодо несистемоутворюючих банків у документі зазначено, що метою держави є вихід із капіталу шляхом приватизації або ліквідації в терміни, зазначені для кожного банку окремо.

Згідно зі стратегією, до початку 2020 року Ощадбанк має увійти до ТОП-5 банків з кредитування роздрібного бізнесу та до ТОП-3 з кредитування та депозитів мікро, малого та середнього бізнесу, Укрексімбанк - почати обслуговування роздрібного та мікробізнесу.

Держава прийме рішення про терміни та умови поступового приєднання Ощадбанку до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб починаючи з 2017 року на основі економічного аналізу наслідків та ризиків для банків і банківського сектора, а також розгляне економічну доцільність формування центру підтримки експорту та встановлення операційної взаємодії між Укрексімбанком та Агентством зі страхування експортних ризиків у разі його створення.

Згідно з документом, держава має повністю або частково вийти з капіталу Укргазбанку до кінця 2017 року.

При цьому Укргазбанк має підготувати стратегію розвитку, орієнтовану на продаж держчастки в капіталі банку, до квітня поточного року і передати її в Мінфін. Держава також має намір вийти з капіталу Родовід Банку та інших банків у 2016 році.

Як повідомлялося, міністр фінансів Наталія Яресько на засіданні уряду 12 лютого представила стратегію реформування державного банківського сектора.

Як очікують у Мінфіні, найближчим часом документ буде направлено до Верховної Ради.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА