13:49 18.02.2016

Рада дозволила створювати наглядові ради на держпідприємствах

2 хв читати
Рада дозволила створювати наглядові ради на держпідприємствах

Верховна Рада дозволила створювати на державних підприємствах наглядові ради і вносити до їхнього складу незалежних директорів.

За ухваленням в цілому законопроекту №3062 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління об'єктами державної собственнотси" проголосував 251 депутат.

Як повідомило після голосування в Раді Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ), що наполягало на прийнятті цього законопроекту, ухвалення такого документа надасть можливість створити механізми захисту держкомпаній від політичного втручання, забезпечить прозорість і підзвітність їхньої діяльності. "Держава зберігає за собою право акціонера, але основні повноваження з управління держкомпаніями будуть передані від міністерств незалежним наглядовим радам", - прокоментував ухвалення закону старший радник міністра Адомас Аудицкас.

Закон надає можливість створювати наглядові ради у державних і комунальних унітарних підприємствах без проведення корпоратизації (зараз наглядові ради існують лише в господарських товариствах). Перелік підприємств, в яких наглядові ради мають бути створені в обов'язковому порядку, і порядок створення наглядовою радою визначать Кабмін і місцеві ради.

До наглядових рад держпідприємтсв увійдуть представники держави і незалежні представники, які становитимуть більшість. Встановлюються критерії незалежності членів наглядових рад ДП (ними не можуть бути державні службовці), скасовується завдання на голосування для членів наглядових рад всіх держпідприємств незалежно від їх форми. Відтепер усі члени наглядових рад – незалежні та ті, що представляють інтереси держави, самостійно прийматимуть рішення під час голосування на засіданнях наглядової ради.

З метою підвищення якості управління державними підприємствами та захисту їх від політичного втручання передбачається передання важливих функцій управління незалежним наглядовим радам. Наглядові ради погоджуватимуть стратегію і річний фінансовий план, призначатимуть і звільнятимуть керівників підприємств, встановлюватимуть розмір і умови виплати винагороди, формуватимуть підрозділи внутрішнього аудиту. Вони здійснюватимуть відбір незалежного зовнішнього аудитора, прийматимуть рішення про виконання важливих операцій.

З метою підвищення прозорості держпідприємств передбачається, що річна звітність держкомпаній підлягає обов'язковому незалежному аудиту. Перелік підприємств, для яких аудит буде обов'язковим, та критерії залучення незалежного аудитора будуть визначені Кабміном - для ДП і місцевими радами – для комунальних підприємств.

Як повідомлялося, законопроект розроблено МЕРТ. На думку відомства, він наближає Україну до стандартів Організації економічного співробітництва та розвитку у сфері корпоративного управління.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА