17:02 19.02.2016

"Закон Савченко" не означає амністії - юрист

3 хв читати
"Закон Савченко" не означає амністії - юрист

Так званий закон Савченко - закон "Про вдосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув'язнення у строк покарання", згідно з яким суди зобов'язані враховувати засудженим кожен день, проведений у СІЗО, як два дні відбування покарання, не означає амністії, вважає юрист юридичної фірми "Астерс" Вольга Шейко.

"Необхідно зазначити, що "закон Савченко" - це не амністія. Гуманізація пенітенціарної системи - важлива складова загального руху щодо захисту прав людини. І такий рух не має бути декларативним", - сказала вона агентству "Інтерфакс-Україна".

Юрист звернула увагу на те що, дуже багато ув'язнених, які визнали провину під примусом і перебували в слідчому ізоляторі недовгий час, одразу почавши відбувати покарання у виправних колоніях, не потраплять під дію цього закону.

"Тут, швидше треба було б побачити несправедливість і внести зміни. Але, думаю, що це справа часу, і їх буде внесено до закону", - вважає вона.

На думку юриста, "міркування про те, що зараз хлинуть на вулиці вбивці, злодії та ґвалтівники, занадто перебільшене".

"Статистиці, яку наводить пенітенціарна служба, можна з таким самим успіхом протиставити статистику смертності та захворювань у СІЗО, адже ні для кого не секрет, в яких умовах тримають у нас ув'язнених. Крім того, у представників цієї служби хочеться запитати, чому ніхто з них не згадує про ухвалений нещодавно закон "Про пробацію". Орган пробації має супроводжувати людей, які вийшли з колонії, займатися їхньою соціальною адаптацією. Усе це має відбуватися і незадовго до звільнення, і вже з тими, які вийшли на волю", - наголосила юрист.

На думку В.Шейко, "противники "закону Савченко" розповідають жахливі історії замість того, щоб змінювати щось у своєму адмініструванні".

При цьому юрист зазначила, що "закон Савченко" має деякі негативні наслідки, зокрема, "це завалені заявами суди".

"Розподіл справ ліг на плечі одних і абсолютно не торкнулося інших суддів. Розглядати по 200-300 заяв щодня, не рахуючи справ, призначених у загальному порядку, просто неможливо фізично. А вони приходять, як то кажуть, "пачками" щодня", - сказала юрист.

За інформацією Державної пенітенціарної служби (ДПтСУ), з моменту набуття чинності з 24 грудня 2015 року "законом Савченко" по 12 лютого 2016 року з установ виконання покарань за цим законом звільнено 2538 засуджених, зі слідчих ізоляторів - 258 осіб.

Зокрема, з установ, що належать до сфери управління ДПтСУ, звільнено 440 засуджених за умисне вбивство, 216 засуджених за умисне тяжке тілесне ушкодження, 283 засуджених за злочини, пов'язані з наркотиками, 539 засуджених за розбій, 375 - за грабіж, 524 - за крадіжку.

Загалом за формальними ознаками під дію зазначеного закону підпадають близько 49 тис. людей. Із них від подальшого відбування покарання можуть бути звільнені 6 тис. людей, серед яких 3 тис. засуджених за вчинення тяжких злочинів, 1,8 тис. засуджених за скоєння особливо тяжких злочинів.

Як повідомлялося, згідно із "законом Савченко" звільнено, зокрема, колишнього голову Львівського апеляційного адміністративного суду Ігор Зварича. Документи на перерахунок терміну згідно із "законом Савченко" подав колишній народний депутат України Віктор Лозінський, який відбуває покарання за умисне вбивство жителя Голованівського району Кіровоградської області Валерія Олійника, його клопотання частково задоволено.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА