14:17 22.02.2016

Мінекономрозвитку прогнозує зростання ВВП України в I пол. 2016 на 1%

2 хв читати
Мінекономрозвитку прогнозує зростання ВВП України в I пол. 2016 на 1%

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України (МЕРТ) очікує в першому півріччі 2016 року пожвавлення економічної активності в країні та зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) на 1% "плюс-мінус" 0,5 процентного пункту (п. п.) після його спаду на 10% у 2015 році та 6,8% у 2014-му.

"Пожвавлення... буде обумовлено дією як статистичних ефектів - низька база, так і економічних - відновлення роботи підприємств на сході країни, зростання внутрішнього попиту через рівень оплати праці, зниження збитковості за рахунок зниження навантаження на ЄСВ (єдиний соціальний внесок) на ФОП (фонд оплати праці)", - йдеться в повідомленні МЕРТ у понеділок.

Водночас відомство відзначає збереження ризиків падіння цін на ключових товарних ринках українського експорту та обмеження з боку РФ.

МЕРТ зазначає, що дані четвертого кварталу 2015 року підтверджують відновлення української економіки: за оперативною оцінкою Держстату, сезонно скоригований ВВП зріс на 1,5% порівняно з попереднім кварталом, тоді як у третьому кварталі він збільшився на 0,5% порівняно з другим.

"Востаннє ВВП зростав два квартали поспіль п'ять років тому, а саме у 2011 році, коли спостерігався ціновий бум на світових товарних ринках, тоді як нині вітчизняні виробники провадять діяльність в умовах перманентних військових дій на сході країни та подальшого падіння цін на ключові товарні групи вітчизняного експорту, що відбувається вже три роки поспіль", - зазначає економічне відомство.

Воно уточнює, що проти аналогічного періоду попереднього року спад економіки України в четвертому кварталі 2015 року уповільнився до 1,2% із 7,2% у третьому кварталі та 17,2% - у першому кварталі.

МЕРТ додає, що позитивна динаміка ВВП була підтримана поліпшенням динаміки в усіх без винятку видах економічної діяльності реального сектора, а найбільше - у будівництві (зростання на 6,3%) і на транспорті (зростання на 4,9%), що пов'язано зі збільшенням бюджетної підтримки та транзиту природного газу.

Як повідомлялося, держбюджет України на 2015 рік спочатку був побудований на оптимістичному сценарії розвитку ситуації, що передбачає зниження реального ВВП на 5,5% за інфляції 26,7%. Проте перегляд бюджету у ВР 17 вересня базувався на прогнозі спаду 8,9% за інфляції 45,8%. Згодом Мінекономрозвитку погіршило прогноз падіння до 10,4%, а Нацбанк - до 10,6%. Інфляція ж за підсумками минулого року сягнула 43,3%.

На 2016 рік Нацбанк уже погіршив прогноз зростання ВВП до 1,1% із 2,4%, МЕРТ - до 1% із 2%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА