16:32 22.02.2016

Дозвіл УПЦ-КП проводити богослужіння в трапезній Софії Київської не суперечить Конвенції про охорону спадщини ЮНЕСКО

2 хв читати
Дозвіл УПЦ-КП проводити богослужіння в трапезній Софії Київської не суперечить Конвенції про охорону спадщини ЮНЕСКО

У Міністерстві культури України роз'яснили ситуацію з наданням дозволу на проведення Українською православною церквою Київського патріархату богослужінь у храмі "Тепла Софія" (трапезній) Національного заповідника "Софія Київська".

Як повідомляє в понеділок прес-служба Мінкультури, за дорученням прем'єр-міністра від 11 січня відомство розглянуло звернення УПЦ-КП щодо проведення богослужінь у храмі Малої (Теплої) Софії Національного заповідника "Софія Київська".

Мінкультури спільно із "Софією Київською" відповідно до чинного законодавства опрацювало зазначене звернення та прийняло рішення про погодження проведення богослужінь УПЦ-КП у храмі Малої (Теплої) Софії, про що поінформувало Кабінет Міністрів та УПЦ-КП.

"Міністерство культури наголошує, що під час ухвалення зазначеного рішення було дотримано всіх встановлених процедур, норм міжнародного та національного пам’яткоохоронного законодавства та враховано світову практику використання пам'яток Світової спадщини ЮНЕСКО як культових споруд та проведення в них культових обрядів та богослужінь. (...) Прийняте рішення повністю відповідає Настановам щодо виконання Конвенції про охорону Світової спадщини ЮНЕСКО", - заявляють у відомстві.

Усі пам'ятки, які входять до складу заповідника "Софія Київська", залишаються в державній власності і на балансі заповідника, запевнили в Мінкультури.

Відповідно до укладеного договору між Національним заповідником "Софія Київська" та УПЦ-КП, частина приміщень храму "Тепла Софія" (близько 1/5 загальної площі храму) надаватиметься виключно для проведення богослужінь за окремим графіком з урахуванням та суворим дотриманням вимог законодавства під контролем заповідника.

При цьому функціональне призначення заповідника не змінюється - він надалі використовуватиметься як музей.

Як повідомлялося, Мінкультури дозволило УПЦ-КП проводити богослужіння на території Національного заповідника "Софія Київська", на території храму "Тепла Софія" (Трапезна).

Таке рішення викликало невдоволення в Українській православній церкві (Московського патріархату).

Тепла, або Мала Софія - трапезна, розташована навпроти південного фасаду головного собору. Трапезна побудована в 1722-1730 роках, є однією з головних споруд Софійського монастирського ансамблю.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА