12:45 24.02.2016

Безкарність за порушення прав людини в Україні є однією з головних проблем

4 хв читати

Проблема безкарності за грубе порушення прав людини є однією з основних проблем в Україні, наголошують в Amnesty International.

"Однією з найбільших проблем, яку зафіксувала Amnesty International в Україні, і це проблема не нова для нашої держави, це проблема безкарності за грубе порушення прав людини", - сказала в. о. керівника Amnesty International в Україні Тетяна Мазур на прес-конференції в Києві в середу, презентуючи річний звіт організації за 2015 рік.

Вона наголосила, що це стосується "і військових злочинів, які були здійснені обома сторонами конфлікту на сході", і порушень та зловживань, які були зафіксовані під час Євромайдану.

"Не великий прогрес спостерігався в розслідуванні цієї справи, а ще менший - у питанні притягнення винних до відповідальності", - наголосила вона.

Говорячи про розслідування справ Євромайдану та притягнення винних до відповідальності, виконавчий директор Amnesty International в Україні зазначила, що за два роки "було зроблено недостатньо для притягнення до відповідальності правоохоронців, які були причетні до надмірного незаконного застосування сили до учасників протесту.

У свою чергу дослідник прав людини Amnesty International в Молдові, Україні та Білорусі Кразимир Янков, говорячи про порушення на Донбасі, зазначив, що "проукраїнські журналісти там працювати взагалі не можуть, а іноземні журналісти, які намагаються туди потрапити, отримати акредитацію від так званих ЛНР і ДНР, проходять дуже жорсткий фільтр".

Також, за його словами, Amnesty International констатує щодо ситуації на Донбасі загалом, що під час загострення боїв у 2015 році тривали обстріли цивільних. "І обидві сторони - і українська, і фактично сепаратисти - перекладали відповідальність за жертви одна на одну. Обидві сторони вчиняли військові злочини, зокрема катування та жорстоке поводження з полоненими", - сказав він.

Відповідаючи на запитання про те, чи означає це, що Amnesty International констатує порушення прав людини і з боку "ЛНР", "ДНР", і з українського боку на сході, К.Янков сказав: "За нашою інформацією, на жаль, те, що відбувається на сході України в частині репресій стосовно людей, які перебувають на підконтрольній Україні території, брали участь і так звані добровольчі батальйони, які вже не повинні існувати... так і представники Служби безпеки України, представники "Правого сектора", який нікуди не інтегрувався, тобто, можна сказати, що в цьому замішані всі".

Водночас він додав, що всі ці факти - це лише інформація Amnesty International, і висловив сподівання, що органи слідства розберуться в цій ситуації. При цьому він наголосив: "Що стосується пропорції, хто більше порушує права людини. Наша принципова позиція в тому, що ми не порівнюємо обидві сторони конфлікту".

За словами К.Янкова, є проблема з отриманням інформації від "ДНР" "через те, що вони всіляко намагаються приховувати, що там відбувається".

Т.Мазур наголосила, що необхідно говорити не лише про порушення з боку "ЛНР" і "ДНР", а й порушення з боку України. "Напевно, треба бути дуже наївним, щоб сподіватися, що якийсь збройний конфлікт відбувається з порушеннями лише з одного боку. На жаль, будь-який конфлікт характеризується тим, що порушення міжнародного гуманітарного права, військові злочини, вчиняють дві сторони конфлікту", - наголосила вона.

При цьому виконавчий директор Amnesty International в Україні додала, що українська влада готова обговорювати такі факти, реагувати на них, і висловила сподівання на адекватну реакцію і з боку українського суспільства, і з боку української влади.

За словами Т.Мазур, минулого року, презентуючи звіт, Amnesty International вказувала на факти незаконних дій із боку добровольчих батальйонів на сході, і на це була належна реакція з боку української влади - розпочався процес інтеграції добровольчих батальйонів у систему Міноборони або МВС. "Цю рекомендацію було виконано", - констатувала Т.Мазур.

За її словами, виняток становив лише "Правий сектор", який залишається досі "в незрозумілому стані".

Стосовно порушення прав у Криму К.Янков зазначив: "На жаль, те, що ми бачимо... Ми особисто познайомилися з людьми, проти яких відбуваються репресії, - це кримські татари і та незначна кількість проукраїнських українців, які там перебувають. І за весь минулий рік і початок цього року ми бачимо, що ця організована системна кампанія проти інакомислення триває, ми бачимо арешти в Криму, нові справи, які порушують".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На лінії фронту з початку доби зафіксовано 94 бойових зіткнення - Генштаб ЗСУ

Єврокомісія анонсувала в липні першу виплату з надприбутків від заморожених активів РФ

Окупанти втратили з опівночі на харківському та покровському напрямках 118 осіб і 28 одиниць техніки

Україна та Швеція розпочали переговори для укладення двосторонньої безпекової угоди

У Полтавській області сталася аварія на магістральному газопроводі, пять тисяч абонентів без газопостачання

США співпрацюватимуть з Європою та іншими партнерами щодо санкцій проти Китаю через його постачання Росії

Зеленський: Уся комунікація з партнерами має відображатися на реальній бойовій роботі наших воїнів із засобами ураження - і зараз, а не десь влітку

Зеленський запросив прем'єр-міністра Іраку до участі в Саміті миру

Зеленський під час зустрічі з молодими вченими: Ваші дослідження та відкриття наближають перемогу

Зеленський обговорив із президентом Азербайджану двостороннє співробітництво

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА