13:16 27.02.2016

Стенограма резонансного засідання РНБО урізана в питанні підтримки введення воєнного стану в Україні - Голомша

2 хв читати
Стенограма резонансного засідання РНБО урізана в питанні підтримки введення воєнного стану в Україні - Голомша

Стенограма засідання Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) від 28 лютого 2014 року неповна і містить скорочення в частині підтримки питання введення воєнного стану в Україні, стверджує учасник засідання, тодішній перший заступник генерального прокурора Микола Голомша.

Як пише в суботу видання "Дзеркало тижня. Україна", на згаданому засіданні РНБО колишній виконувач обов'язків президента України Олександр Турчинов був не єдиним, хто виступав за введення воєнного стану в Україні за це також виступили М.Голомша і тодішній начальник Генерального штабу Збройних сил України Володимир Замана.

"Я говорив про те, що треба для початку ввести надзвичайний стан, а потім і воєнний. Я говорив, що військовослужбовців з Криму треба терміново передислокувати на Захід країни, а туди направити солдат із Заходу. Пропонував, зокрема, кинути клич добровольцям з Майдану, бо чинник присутності в Криму проукраїнських людей надзвичайно важливий. Коли заговорили про те, що на Чонгарі в'їзд до Криму блокує "Беркут", я сказав: "Це державна зрада. Треба взяти два-три ПКРС — і цього блокпосту вже немає. Треба захищати Батьківщину – це була моя позиція. Я, звісно, не представник Збройних сил, але як людина, котра розуміє, що таке захист країни і захист кордонів, вважав, що треба всі сили кинути на те, аби реально відстоювати територіальну цілісність України", - заявив М.Голомша виданню.

Крім того, видання цитує екс-начальника Генштабу ЗСУ генерал В.Заману, який у кількох інтерв'ю говорив, що на цьому засіданні РНБО також виступав за воєнний стан.

"Я почекав, доки всі виступлять. А потім підняв руку і сказав, що армія поки що не перейшла повністю на контрактну службу, тому нам справді потрібна мобілізація, щоб укомплектувати частини. Водночас, у нас були повноцінні підрозділи, готові того ж дня виконати завдання. Це 12-15 батальйонно-тактичних груп: ВДВ, 30-та і 72-га бригади, повітряні сили. Але Олександр Турчинов подумав і сказав: "Ні, наші західні партнери радять не робити різких рухів". Я відповів йому, що буде пізно. А він вирішив не вводити війська", - наводиться в статті цитата В.Замани в інтерв'ю виданню "Гордон".

Цього тижня було оприлюднено стенограму засідання РНБО дворічної давнини (28 лютого 2014 р.), згідно з якою за введення воєнного стану в зв'язку з початком анексії Криму проголосував лише один член РНБО Олександр Турчинов, який був на той час спікером Верховної Ради, в.о. глави держави.

Багато експертів заявили, що поява такої стенограми викликана політичними причинами і може розглядатися також як елемент підготовки до дострокових парламентських виборів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА