14:59 29.02.2016

Казахстан через санкцій РФ змінює маршрути доставки вантажів з Туреччини та України

3 хв читати
Казахстан через санкцій РФ змінює маршрути доставки вантажів з Туреччини та України

Основні маршрути доставки вантажів до Казахстану будуть переорієнтовані у зв'язку з поширенням санкцій РФ на товари з Туреччини і з України, повідомляє прес-служба національної палати підприємців (НПП) "Атамекен".

Згідно з повідомленням, голова президії НВП "Атамекен" Тимур Кулібаєв заслухав звіт президента АТ "НК "Казахстан темір жолі", голови комітету логістики і перевезень НВП Аскара Мамина. "Беручи до уваги ситуацію, що склалася через поширення російських санкцій на товари з Туреччини і з України, транспортування товарів з історично сформованим маршрутами, як залізничним, так і автомобільним, на сьогоднішній день регулюється новим порядком ввезення", - сказав А. Мамін.

"Внаслідок запровадження російською стороною санкцій у грудні 2015 року більша частина вітчизняних перевізників була переорієнтована на транскаспійський маршрут через порти Баку і Актау", - повідомив А. Мамін. У зв'язку з цим збільшився обсяг поромних перевезень. "Так, лише за січень поточного року через порт Актау пройшло 569 АТС (автотранспортних засобів - ІФ), що порівняно з минулим роком перевищує обсяг перевезень більш ніж удесятеро (за січень-листопад 2015 року за маршрутом Баку-Актау транспортовано 868 автотранспортних засобів)", - зазначив він.

За його словами, наразі в НПП опрацьовуються альтернативні шляхи доставки через Грузію, Азербайджан, порт Актау (Казахстан - ІФ) - залізничним та автомобільним транспортом, а також через Туреччину-Іран-Туркменістан і Узбекистан - автомобільним.

Вжито заходів для спрощення умов перевезень.

"З метою прискорення та спрощення процедур проходження в порту Актау спільним наказом міністерств фінансів, сільського господарства, нацекономіки, з інвестицій та розвитку, КНБ (Комітету національної безпеки - ІФ) затверджено порядок, згідно з яким контроль має здійснюватися за принципом "одного вікна", і на перевірку документів на один транспортний засіб має йти не більше двох хвилин. Також НВП спільно з портом Актау працює над тим, щоб незабаром запровадити процедуру попереднього інформування. Ця робота проводиться спільно з Туреччиною, комітетом держдоходів міністерства фінансів, портами Актау і Баку", - сказав А. Мамін.

Як повідомлялося, 1 січня уряд РФ ввів обмеження на транзит територією Росії вантажів з України до Казахстану: вантажі мають слідувати територією Білорусі і лише через два пункти пропуску на кордоні Білорусі та РФ і через три на кордоні РФ і Казахстану.

Обмеження транзиту почалося після того, як Росія з початку 2016 року скасувала режим ЗВТ щодо України і запровадила продовольче ембарго, а українська влада у відповідь - дзеркальні торгові санкції проти РФ.

28 листопада президент РФ Володимир Путін підписав указ про застосування спеціальних економічних заходів щодо Туреччини. Відповідно до указу з 1 січня тимчасово введено заборону на ввезення на територію РФ овочів і фруктів турецького походження, замороженого м'яса курей і індиків, солі і гвоздик.

РФ запровадила санкції щодо Туреччини на тлі ускладнення відносин Москви та Анкари, наступного після того, як російський бомбардувальник Су-24, який брав участь в антитерористичній операції в Сирії, був збитий 24 листопада турецьким винищувачем на турецько-сирійському кордоні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА