17:13 01.03.2016

Кабмін затвердив правила етики держслужбовців

2 хв читати
Кабмін затвердив правила етики держслужбовців

Кабінет Міністрів України затвердив "Правила етичної поведінки державних службовців", які, як зазначено в їхніх загальних положеннях, регулюють моральні засади діяльності держслужбовців та полягають у дотриманні принципів етики держслужби.

Правила затверджені постановою Кабінету Міністрів №65 від 11 лютого 2016 року.

Як зазначено в документі, "під час прийняття на державну службу особа ознайомлюється з цими правилами та зобов'язана їх дотримуватися у своїй подальшій службовій діяльності", а за порушення цих правил несе "дисциплінарну відповідальність відповідно до закону".

Принципи етики держслужби, згідно з документом, ґрунтуються на положеннях Конституції України, законодавства про державну службу та запобігання корупції. Цими принципами є служіння державі та суспільству; гідна поведінка; доброчесність; лояльність; політична нейтральність; прозорість та підзвітність; сумлінність.

Зокрема, лояльність передбачає "добросовісність щодо виконання рішень Верховної Ради, президента України, Кабінету Міністрів та державного органу, в якому працює державний службовець, незалежно від своїх власних переконань і політичних поглядів; утримання від будь-яких проявів публічної критики діяльності державних органів, їх посадових осіб; коректне ставлення до керівників і співробітників державного органу".

Політична нейтральність, відповідно до документа, передбачає "недопущення впливу політичних інтересів на дії та рішення державного службовця; відмову від публічної демонстрації політичних поглядів і симпатій; дотримання вимог стосовно обмежень щодо політичної діяльності, встановлених законом стосовно окремих категорій держслужбовців; уникнення використання символіки політичних партій під час виконання держслужбовцем своїх обов'язків; забезпечення прозорості у відносинах з особами, що виконують політичні функції".

Прозорість і підзвітність для держслужбовців першої та другої категорії передбачає "ведення обліку телефонних розмов та особистих зустрічей з представниками політичних партій, народними депутатами України, суб’єктами господарювання або їх уповноваженими особами, а також надання інформації про такі розмови та зустрічі у порядку, встановленому законодавством про доступ до публічної інформації".

Доброчесність, зокрема, передбачає неприпустимість використання держмайна в особистих цілях, недопущення конфліктів між публічними та особистими інтересами, нерозголошення інформації, що стала відома у зв'язку з виконанням держслужбовцем своїх обов'язків, і недопущення надання будь-яких переваг до окремих фізичних та юридичних осіб, партій, громадських і релігійних організацій.

Як повідомлялося, на початку лютого прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що Кабмін ухвалює рішення про впровадження кодексу етичної поведінки держслужбовця і вносить кодекс доброчесності політичного діяча до Верховної Ради, що "передбачає обов'язковість фіксації всіх зустрічей і переговорів політичних діячів і керівників органів державної влади в Україні". За словами прем'єра, це робиться для того, щоб "побороти телефонне право та будь-які спроби тіньових домовленостей за кулісами прозорої української політики".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА