19:14 01.03.2016

Обвалення будинку в центрі Києва пов'язане з недосконалістю дерегуляції та контролю у будівництві - голова Держархбудінспекції

2 хв читати

Причини обвалення перекриттів п'ятиповерхового аварійного нежитлового будинку на вул. Б.Хмельницького в Києві пов'язані з недосконалістю дерегуляції та наявної системи контролю у будівельній галузі, повідомляє прес-служба Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ, Держархбудінспекція) у вівторок із посиланням на її голову Олексія Кудрявцева.

На думку О.Кудрявцева, лібералізація дозвільної системи у будівельній галузі створила сприятливі умови для активізації недобросовісних забудовників. "Вони намагаються знизити категорію складності будівництва, щоб подати декларацію замість того, щоб отримати дозвіл (на будівництво - ІФ). Зрозуміло, що таку практику використовують, коли не все гаразд із початковими документами. У результаті бувають просто недопустимі випадки, коли великі житлові комплекси розбивають на черги і зводять як об'єкт III категорії складності", - зазначає голова Держархбудінспекції.

За його даними, за останні роки кількість виданих відомством дозволів на будівництво об'єктів IV-V категорії складності постійно зменшується. Так, у 2013 році відомство видало понад 1 тис. таких документів, у 2014-му - 774, у 2015-му - трохи більше ніж 600.

"Це тривожний сигнал, який свідчить про те, що забудовники маскують свої великі і технологічно складні об'єкти під менш серйозні будівництва", - вважає О.Кудрявцев.

Другою гострою проблемою будівельної галузі голова інспекції вважає недосконалість механізму ДАБІ щодо здійснення перевірок об'єктів будівництва. За його словами, за нинішнього порядку здійснення перевірок будівельних об'єктів цілком можлива ситуація, коли контролюючі органи місцевої або державної влади не можуть втрутитися в несанкціоноване проведення будівельних робіт через порушення балансу прав забудовника та інспектора.

"Інспектор ДАБІ не має права самостійно ініціювати позапланову перевірку. Для цього потрібне звернення громадян або вимога правоохоронних органів. Крім того, перевірити об'єкт можна лише у присутності замовника будівництва, інакше таку перевірку легко оскаржать у суді", - пояснює О.Кудрявцев.

Крім того, голова Держархбудінспекції вказує на деякі законодавчі обмеження, що заважають роботі контролюючих органів у сфері будівництва. Як приклад він наводить мораторій на перевірки юросіб та фізосіб-підприємців, що діяв до липня 2015 року, яким, на його думку, скористалося багато недобросовісних забудовників.

Як зазначає О.Кудрявцев, нині на розгляді у Верховній Раді перебуває законопроект №2418а, яким пропонується запровадити кількісне обмеження числа перевірок щодо однієї юрособи.

"Практика свідчить, що один підприємець виступає замовником і підрядником на багатьох об'єктах будівництва різної категорії складності. Тобто, з 10-15 його об'єктів інспекція зможе перевірити лише один. А недобросовісний забудовник, як правило, порушує законодавство не вибірково, а системно на всіх своїх об'єктах. Відповідно, закон розв'яже руки затятим порушникам містобудівного законодавства", - вважає голова ДАБІ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову хвилю ракетної атаки РФ спрямовано на західні області, знову задіяно "Кинджали"

РФ знову обстрілює Україну, кілька груп ракет зафіксовано у східних і південних областях

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

Ізраїль готовий дати "останній шанс" переговорам для угоди з ХАМАС щодо заручників

SpaceX розраховує зробити місячну ракету Starship повністю багаторазовою до кінця 2025 року

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА