19:53 02.03.2016

Падіння баштового крана на будівництві житлового будинку в Ірпені сталося через недостатній технічний рівень генпідрядника - ДАБІ

2 хв читати
Падіння баштового крана на будівництві житлового будинку в Ірпені сталося через недостатній технічний рівень генпідрядника - ДАБІ

Київ. 2 березня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Причиною падіння баштового крана, що сталося на території будівництва житлового будинку на вул. Тургенівській, 50, в Ірпені (Київська обл.), став недостатній технічний рівень генерального підрядника будівництва, повідомляє Державна архітектурно-будівельна інспекція (Держархбудінспекція, ДАБІ) України.

За словами глави ДАБІ Олексія Кудрявцева, наведеним в повідомленні, генпідрядник будівництва - ТОВ "АКВАТЕХ" - здійснював будівництво житлового будинку, яке належить до III категорії складності. При цьому дія ліцензії підприємства на виконання будівельних робіт унаслідок численних порушень була призупинена ще в липні 2014 року.

Зокрема, підприємство не мало фахівців необхідних професій і кваліфікацій, не підтвердило факт наявності будівельної техніки та обладнання, а також договорів на лабораторні випробування.

Проте, як зазначає О.Кудрявцев, законодавство України передбачає обов'язкову наявність ліцензії у забудовника тільки під час виконання будівельних робіт на об'єктах IV-V категорій складності. Відповідно, ТОВ "АКВАТЕХ" мало право зводити будівлю III категорії складності навіть без наявності ліцензії.

"Таким чином, закон не дозволяє перешкоджати проведенню несумлінним забудовникам будівельних робіт на досить відповідальних об'єктах, навіть якщо встановлена невідповідність його професійно-кадрового і виробничо-технічного ресурсу для забезпечення безпеки і належної якості будівельних робіт", - пояснює глава Держархбудінспекції.

На його думку, допомогти запобігти таким ситуаціям могло б поширення механізму видачі дозволів на будівництво III категорії складності - це б зобов'язало забудовників таких об'єктів надавати повний пакет документів, а не просто вказувати їх наявність в декларації.

"У даному конкретному випадку при видачі дозволу Держархбудінспекція не розпочала би будівництво такого генпідрядника, як ТОВ "АКВАТЕХ", - зазнає О.Кудрявцев.

Як повідомлялося, вдень 28 лютого 2016 року в м. Ірпінь сталося падіння баштового крана на території будівництва житлового будинку на вул. Тургенівській. У результаті падіння крана загинув чоловік 1979 року народження і постраждали дві людини 1981 і 1988 року народження, їх з травмами різного ступеня тяжкості направили в Ірпіньську міську лікарню.

Також під час падіння крана був пошкоджений будівельний вагончик, огорожа приватної садиби і перекрито рух на вул. Мінеральній.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА