16:32 11.03.2016

Кличко підписав розпорядження щодо перейменування понад 70 вулиць у Києві у рамках закону про декомунізацію

3 хв читати
Кличко підписав розпорядження щодо перейменування понад 70 вулиць у Києві у рамках закону про декомунізацію

Міський голова Києва Віталій Кличко підписав розпорядження про перейменування 77 топографічних об'єктів у Києві - вулиць, провулків, одного бульвару та площі - у рамках виконання закону "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки".

Відповідне розпорядження №125/1 від 19 лютого 2016 року оприлюднено на офіційному сайті Київської міської державної адміністрації.

Згідно з додатком до розпорядження, бульвар Олексія Давидова на житловому масиві Русанівка отримає ім'я композитора Ігоря Шамо, а площа Луначарського на житловому масиві Лівобережний - ім'я письменника та поета Пантелеймона Куліша.

Водночас розташовану поруч вул. Луначарського названо на честь Митрополита Андрея Шептицького, а пров. Луначарського перейменовано на Слобідській (розташований у збереженій частині Микільської слобідки, переважно знесеної під час будівництва ж/м Лівобережний). Вулицю Мильчакова на Лівобережному названо на честь дитячого письменника Всеволода Нестайка, а вул. Степана Сагадака на Микільській слобідці - на честь поета та письменника Євгена Маланюка.

Вулицю Лайоша Гавро на житловому масиві Оболонь перейменовано на Йорданську, поруч розташовану вул. Мате Залки - на честь скульптора і художника Олександра Архипенка, вул. Гамарника в Пущі-Водиці – на честь співачки Квітки Цісик, вул. Омеляна Горбачова на Галаганах - на Галаганівську, а вул. Полупанова на Пріорці - на Пріорську. Вулицю Петра Дегтяренка, що пролягає у промзоні поруч з Пріоркою та Дачею Кульженка, названо на честь Сім'ї Кульженків.

Вулицю Ілліча в Новій Дарниці названо на честь загиблого героя Небесної сотні Юрія Пасхаліна, вул. Руднєва – на честь лінгвіста та літературознавця Юрія Шевельова, пров. Руднєва - на честь поета та перекладача Ігоря Качуровського, вул. Уборевича на Біличах - на честь репресованого академіка Сергія Єфремова, вул. Кравченка на Лук'янівці - на честь художника Вільгельма Котарбінського, а вул. Майорова на житловому масиві Мінський - на честь останнього кошового отамана Запорізької Січі Петра Калнишевського.

Вулицю Мишина на Чоколівці перейменовано на честь Сім'ї Ідзиковських, розташовану поруч вул. Петровського - на честь поета і правозахисника Івана Світличного, вул. Серафимовича на житловому масиві Березняки - на честь актора та режисера Івана Миколайчука, вул. Трутенка у Голосієві - на честь історика Михайла Максимовича, вул. Фурманова на Солом’янці - на честь Архітектора Кобелєва.

Вулицю і провулок Червоногвардійські в Деснянському районі названо на честь репресованого композитора та етнографа Гната Хоткевича, Червонопартизанську на Олександрівській слобідці - на честь братів Зерових, а Червонофлотську в Пущі-Водиці - на честь бібліографа Федора Максименка. Вулицю Чудновського в Соцмістечку названо на честь поета Григорія Чупринки, вул. Шаумяна на Нивках - на честь кінорежисера Сергія Параджанова, поруч розташовану вул. Щербакова - на честь етнографа Данила Щербаківського.

Вулиця Вільгельма Піка на Нивках дістала свою первинну назву Ружинська, а вул. Якіра, яка раніше називалася Новоовруцькою, дістала назву Деревлянської. Червоноармійський провулок на Новій Забудові та Деміївці названо на честь капітана СБУ, інструктора спецпідрозділу "Альфа" Руслана Лужевського, який загинув у 2014 році під час боїв за Слов'янськ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА