19:34 11.03.2016

"Укртатнафта" і НПК "Галичина" необґрунтовано перешкоджають поверненню технологічної нафти - АМКУ

2 хв читати

ПАТ "Укртатнафта" (Кременчук Полтавської обл.) і ПАТ "Нафтопереробний комплекс "Галичина" (Дрогобич Львівської обл.) створюють необґрунтовані перешкоди в поверненні технологічної нафти, що належить ПАТ "Укртранснафта", повідомляється в прес-релізі Антимонопольного комітету України (АМКУ).

На думку комітету, такі дії можуть призвести до обмеження виробництва нафтопродуктів, негативно вплинути на конкуренцію на паливному ринку.

У АМКУ також зазначають, що договори про оренду резервуарних ємностей для зберігання нафти визначають однаковий механізм зміни розміру орендної плати, зокрема у разі істотної зміни стану об'єктів оренди.

Комітет встановив, що за відсутності істотних змін стану суб'єктів оренди "Укртатнафта" і НПК "Галичина" майже одночасно збільшували вартість оренди резервуарних ємностей для зберігання нафти. Крім того, нині вартість оренди майна за відповідними договорами однакова і становить 6,4 грн/тонна за добу (з ПДВ).

"Такі дії "Укртатнафти" і НПК "Галичина" при укладанні договорів з "Укртранснафта", встановленні цін та умов цих договорів, за певних умов, можуть мати ознаки погодженої конкурентної поведінки суб'єктів господарювання", - наголошують в АМКУ.

У зв'язку з цим АМКУ надав обов'язкові для розгляду рекомендації НПК "Галичина" і "Укртатнафта" щодо недопущення порушень законодавства про захист економічної конкуренції при наданні "Укртранснафта" послуг зі зберігання та здачі в оренду резервуарних ємностей для зберігання нафти.

Про результати розгляду рекомендацій суб'єкти господарювання мають повідомити АМКУ в 10-денний термін із дня їх отримання.

Як повідомлялося, навесні-влітку 2014 року з нафтопроводів "Укртранснафти" було викачано 628,4 тис. тонн нафти. У резервуарних парках "Укртранснафти" зберігається 232,6 тис. тонн нафти, "Укртатнафти" - 239,9 тис. тонн, ПАТ "Нафтохімік Прикарпаття" - 101,9 тис. тонн, НПК "Галичина" - 46,7 тис. тонн.

Спочатку договори було укладено про безоплатне зберігання нафти терміном на рік із правом пролонгації, але пізніше було підписано додаткові угоди, якими термін безоплатного зберігання було скорочено до 90 днів. Після його завершення було укладено договори на платній основі. Так, до 1 січня 2015 року плата за зберігання становила 3,2 грн/тонна за добу, з 1 січня її було підвищено до 6,4 грн/тонна за добу.

"Укртранснафта" виступає оператором нафтотранспортної системи України. 100% її акцій перебувають в управлінні НАК "Нафтогаз України". Система магістральних нафтопроводів "Укртранснафти" діаметром від 159 до 1220 мм загальною протяжністю 4,7 тис. км проходить територією 19 областей України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА