Події

За рік в Україні сталося 6 вбивств на ґрунті гомофобії

Щонайменше шість представників секс-меншин були вбиті та понад десять дістали тілесних ушкоджень в Україні від початку 2015 року, повідомив експерт правозахисного ЛГБТ-центру Андрій Кравчук.

"Злочинці знайомилися з чоловіками-геями в соціальних мережах, а під час зустрічей грабували і били (або вбивали) своїх жертв. Так, у січні (2015 року - ІФ) було вбито двох гомосексуалістів у Харкові та Києві, а в травні - в Житомирі", - йдеться в доповіді "Становище ЛГБТ в Україні в 2015 р.", оголошеній на Міжнародній конференції з прав ЛГБТ у вівторок.

Із січня по грудень 2015 р. центр "Наш світ" зафіксував 71 випадок порушення та дискримінації прав ЛГБТ. Найбільше інцидентів сталося в Києві - 17, у Запоріжжі та Одесі - 11 та 12 відповідно. Згідно з даними центру, найпоширенішим видом порушення є фізичне насильство.

Із боку правоохоронних органів права гомосексуалістів у 2015 році порушувалися понад 18 разів, зокрема зафіксовано десять випадків відмови в захисті прав або неналежного виконання службових обов'язків. У доповіді зазначено, що останніми роками українські мас-медіа висвітлюють питання ЛГБТ більш збалансовано.

У 2014 році правозахисний центр задокументував 54 епізоди порушення прав на ґрунті сексуальної орієнтації. Випадки вбивства зафіксовано не було.

На конференції також було озвучено дані щодо ставлення населення України до сексуальних меншин. Як повідомив радник із питань захисту прав людини представництва ЄС в Україні Танел Танг, понад чверть жителів України надалі мають гомофобські погляди.

"За результатами соцопитувань, 30% населення України досі залишається гомофобно налаштованим. Це дуже велика проблема. Але водночас ми відзначаємо тенденцію зниження ворожого ставлення до сексуальних меншин", - сказав він.

Т.Танг також зазначив, що українська ініціатива щодо дотримання прав ЛГБТ сприймається як важлива ознака спільної роботи між ЄС та Україною. За його словами, Захід усіляко стежитиме за процесом ухвалення необхідних законів для дотримання прав сексуальних меншин.

У 2015 році українська влада внесла зміни до Трудового кодексу. Відповідно до прийнятої поправки, забороняється будь-яка дискримінація у сфері праці через гендерну ідентичність або сексуальну орієнтацію.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ