19:21 18.03.2016

"Список Савченко", переданий Порошенком лідерам ЄС, містить 46 прізвищ - ЗМІ

3 хв читати

Переданий голові Європарламенту Мартіну Шульцу та президентові Європейської ради Дональду Туску президентом України Петром Порошенком у четвер санкційний список осіб, причетних до справи української льотчиці, народного депутата України Надії Савченко, містить 46 прізвищ, повідомляє "Радіо Польща" в п'ятницю.

До списку із назвою "Пропозиції щодо списку осіб, відповідальних за незаконне утримання Надії Савченко", скан-копію якого оприлюднило видання, потрапив голова Федеральної служби безпеки РФ Олександр Бортніков, голова Слідчого комітету РФ Олександр Бастрикін, керівник Головного слідчого управління СК РФ Олександр Щукін, деякі російські слідчі, прокурори та судді.

Зокрема, в списку є суддя Московського міського суду Ігор Алісов, заступник генерального прокурора РФ Віктор Гринь, слідчий СК РФ Андрій Стрижов, які фігурують також і в так званому списку Магнітського.

До списку також потрапили судді Басманного суду Москви Артур Карпов, Валентина Левашова і Тетяна Литовкіна, московські судді Андрій Мохов, Наталія Нікішина, Наталія Оліхвер та Юрій Пасюнін, судді Ростовського обласного суду Людмила Кірсанова та Катерина Малишева, судді Донецького міського суду Ростовської області РФ Леонід Степаненко та Євгенія Черниш, а також голова цього суду Алі Хайбулаєв та в. о. керівника управління з розслідування злочинів, пов'язаних із застосуванням заборонених засобів і методів ведення війни СКР, Олександр Дриманов.

Крім того, в списку фігурує екс-працівник адміністрації президента РФ Павло Карпов, якого Н.Савченко упізнала як водія автомобіля "Нива", на якій її насильно вивезли на територію РФ з окупованого Донбасу, а також член незаконного збройного формування "Батальйон Зоря" Єгор Русскій, який брав участь у викраденні Н.Савченко.

Українська сторона також пропонує запровадити санкції стосовно двох громадян України: голови "ЛНР" Ігоря Плотницького та одного з лідерів самопроголошеної республіки Валерія Болотова.

Список містить прізвище, ім'я та по батькові людини, її посаду та характер причетності до справи стосовно Н.Савченко - загалом 46 позицій.

Крім того, до списку осіб, щодо яких пропонується запровадити санкції, прикріплено перелік "українських громадян, яких Росія незаконно утримує на своїй території". Він містить 11 прізвищ, серед яких, зокрема, Н.Савченко, члени УНА-УНСО Микола Карпюк та Станіслав Клих, український режисер Олег Сенцов, а також громадяни Сергій Литвинов, Олександр Кольченко, Олексій Чирній, Сергій Афанасьєв, Юрій Солошенко, Валентин Виговський, Олександр Костенко.

Як повідомлялося, в четвер, 17 березня, П.Порошенко передав Д.Туску і М.Шульцу пропозиції санкцій України стосовно осіб, що фабрикували справу проти Н.Савченко. Перед цим глава Української держави заявляв, що Україна при складанні санкційного списку стосовно осіб, причетних до незаконного затримання і суду над Н.Савченко, перебуває у взаємодії з ЄС та США, це питання повністю підтримують міжнародні союзники України.

У п'ятницю заступник міністра закордонних справ України Вадим Пристайко повідомив, що "список Савченко" хочуть розширити особами, причетними до незаконного утримування в РФ інших українців. Після цього П.Порошенко заявив про підготовку нового списку осіб, стосовно яких має бути введено санкції з огляду на їх причетність до катування 11 українських політв'язнів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Верховний лідер Ірану про аварію президентського гелікоптера: жодних заворушень у країні не буде

Унаслідок ворожих обстрілів Вовчанська одна людина загинула, троє поранені

У Харківській області 20 травня оголошено Днем жалоби

Велика Британія передала Україні 80 ракет ППО, понад 1 млн боєприпасів, дрони та системи розмінування

Окупанти втратили на харківському напрямку 1,5 тис. особового складу і 263 одиниці техніки

На фронті найскладніша ситуація на сіверському напрямку, на краматорському і придніпровському атак стало менше

Окупанти завдали удару по Тягинці Херсонської області, поранено місцеву жительку

Графіки погодинних відключень введуть для всіх регіонів України в понеділок

ЗС України за минулий тиждень зміцнили позиції на Харківщині та ефективно протистоять ворогу під Часовим Яром

ЄС уважно стежить за ситуацією навколо приземлення вертольота президента Ірану - Мішель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА