12:41 29.03.2016

Журналістам продемонстрували відео, на якому вбитий адвокат Грабовський заявляє, що більше не захищатиме російського спецназівця

3 хв читати
Журналістам продемонстрували відео, на якому вбитий адвокат Грабовський заявляє, що більше не захищатиме російського спецназівця

Заступник генерального прокурора України - головний військовий прокурор Анатолій Матіос, продемонстрував журналістам відео з матеріалів слідства, на якому убитий адвокат спецназівця ГРУ Генштабу РФ Олександра Александрова Юрій Грабовський заявляє людині за кадром про те, що більше не захищатиме російського військовослужбовця.

"Процесуальним керівником і мною було прийнято рішення показати одне відео, яке слідчі отримали в результаті доступу до хмарної технології, зареєстрованої одним із вбивць на IT-сервісі", - сказав А.Матіос на прес-конференції у вівторок в Києві.

Після цього було продемонстровано відео, на якому Ю.Грабовський заявляє: "Я, адвокат Грабовський Юрій Леонідович, обіцяю і зобов'язуюся припинити надавати правову допомогу обвинувачуваному Александрову Олександру Анатолійовичу у рамках кримінального провадження, що в Голосіївському районному суді міста Києва".

Відповідаючи на запитання людини на за кадром, чому він прийняв таке рішення, адвокат говорить, що "вважає за неможливе далі захищати його у цій справі". Далі звучить запитання: "Чому неможливо? Ви зрозуміли свою помилку?" На це Ю.Грабовський відповідає: "Так, я зрозумів свою помилку".

А. Матіос також не виключає, що, оскільки хмарні технології з кодом доступу були створені одним зі убивць Ю.Грабовського одразу в день убивства, зберігалися дотепер, то можуть з'явитися інші відеозаписи, не ініційовані до поширення військовою прокуратурою і слідством, "з певними коментарями". "І ми разом з вами їх аналізуватимемо", - додав він.

А. Матіос підкреслив, що для Військової прокуратури і слідства зараз в цій справі головним є з'ясування справжніх мотивів злочину і вихід на справжніх замовників і його здійснення, "ким би вони не були, де б вони були і в яких кріслах би вони не сиділи".

Головний військовий прокурор також зазначив, що вибір місця злочину в Одесі - заздалегідь спланований розрахунок на нездатність органів поліції Одеси розкрити зухвале викрадення Ю.Грабовського, і інші обставини є мотивами і ланками одного добре продуманого плану. "Проста побутова версія, яка звучала з вуст деяких народних депутатів, або космічна конспірологія може відвести нас від справжніх замовників цього розкритого нами вбивства", - підкреслив він.

Крім того, А.Матіос повідомив, що вбивство Ю.Грабовського "не є єдиним, є інші епізоди, над розкриттям яких ми зараз працюємо".

Як повідомлялося, 9 березня Голосіївський райсуд переніс розгляд справи щодо російських спецназівців Олександра Александрова і Євгена Єрофєєва у зв'язку з нез'явленням адвоката О.Александрова Ю.Грабовського. На засіданні суду адвокат Є.Єрофєєва Оксана Соколовська повідомила, що два дні не може зв'язатися з ним, останній раз спілкувалася з Ю.Грабовським 4 березня. За її словами, 5 березня, Ю.Грабовський планував бути в Одесі, а 6 березня, він, за її даними, заходив у свій офіс в Києві, де були документи, зокрема, докази сторони захисту у справі Є.Єрофєєва і О.Александрова, яких тепер там немає.

Правоохоронним органам місцезнаходження Ю.Грабовського не було відоме з 5 березня.

20 березня А.Матіос заявив, що підозрюваний в організації зникнення Ю.Грабовського нині затриманий і вже заарештований. За його словами, операція була спланована "колишніми українцями" і спецслужбами РФ "для створення картинки" на завершальній стадії розгляду справи відносно російських спецназівців.

Інформація про загибель Ю.Грабовського з'явилася 25 березня уранці. Цього ж дня А.Матіос заявив, що в Одеській області в четвер уранці був затриманий другий підозрюваний в причетності до вбивства; він вказав на місце вбивства і поховання тіла адвоката.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нідерланди планують постачання F-16 Україні з осені

Макрон вітає "зобов'язання" Китаю "утримуватися від продажу будь-якої зброї" Москві

Пентагон засудив "безвідповідальну риторику" Росії

ХАМАС заявив про згоду на запропоновану Єгиптом і Катаром угоду про припинення вогню в Секторі Гази

Саміт миру покаже, хто дійсно виступає за рівноправність у світі

Зеленський заслухав доповідь Сирського за підсумками його поїздки на передову

Генштаб ЗС України: Російські війська за добу завдали двох ракетних і 69 авіаційних ударів, здійснили 52 обстріли з РСЗВ

Генштаб ЗС України: Українська авіація за добу завдала 11 ударів по локаціях військ РФ

Генштаб ЗС України: За добу відбулося 87 бойових зіткнень, на авдіївському напрямку відбито 22 атаки ворога

Сили оборони України не підривали міст через канал Сіверський Донець-Донбас

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА