12:58 04.04.2016

НАБУ не розслідуватиме ситуації навколо "панамських офшорів" Порошенка через відсутність повноважень

2 хв читати
НАБУ не розслідуватиме ситуації навколо "панамських офшорів" Порошенка через відсутність повноважень

Чинний президент України не є підслідною Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) особою, і Бюро не має повноважень починати щодо нього досудове розслідування, зазначено в заяві, опублікованій на офіційній сторінці НАБУ в соцмережі Facebook у понеділок.

"У відповідь на численні запити ЗМІ про те, чи буде НАБУ розслідувати зазначені в матеріалах про "панамські офшори" (факти - ІФ), повідомляємо таке. Відповідно до закону України "Про НАБУ" і Кримінального процесуального кодексу, підслідними Бюро є вищі посадовці, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, зокрема президент України, повноваження якого припинені", - пояснюється в повідомленні.

У НАБУ повідомляють, що стосовно інших осіб, згаданих у матеріалах ЗМІ, триває " аналітична робота з метою встановлення підстав для проведення досудового розслідування".

Як повідомлялося, в розслідуванні української журналістки Анни Бабінець, оприлюдненому на "Громадськом ТБ" у рамках проекту "Центр дослідження корупції та організованої злочинності" (OCCRP), президент України Петро Порошенко в декларації про прибутки, витрати і зобов'язання фінансового характеру за 2014 рік не вказав інформацію про створення компанії на Британських Віргінських островах.

У відповіді вповноваженого прес-службою Адміністрації президента відповідати на питання ЗМІ про бізнес-справи П. Порошенка керівного директора інвесткомпанії ICU Макара Пасенюка зазначено, що акції цієї компанії Prime Asset Partners Limited не мають номінальної вартості, а тому, відповідно до вимог щодо декларування майна, включенню в декларації вони не підлягають.

Проте в розслідуванні наведені документи, що вказують, що компанія має тисячу акцій, кожна з яких коштує $1. У декларації П. Порошенка за 2015 рік, опублікованій 1 квітня 2016 року, витрати на іноземну компанію також не вказані. Крім того, у відповіді М. Пасенюка на питання про фірму компанії з'ясувалося, що така фірма була не одна.

Юридичні радники П. Порошенка виправдовують створення такої групи фірм президентом тим, що це "відповідає ринковій практиці в Україні для компаній, що підлягають продажу стратегічним інвесторам".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українські військові знищили ворожу ПЗУ комплексу "Бук" із шістьма ракетами

Унаслідок ворожого обстрілу в Херсоні пошкоджено магазин і освітній заклад

У Києві затримали псевдобізнесменів, які за фальшивими документами хотіли отримати в банку кредит на 25 млн грн

У Брюсселі відбудеться Форум ЄС-Україна з питань оборонної промисловості

Кличко візьме участь у Саміті мерів європейських міст, приуроченому до Дня Європи

РФ наразі не запрошена на Саміт миру, але мирний процес без Росії неможливий - МЗС Швейцарії

Ворог не прорвався до каналу Сіверський Донець - Донбас, ситуація в районі Часового Яру контрольована, другу лінію оборони укріплено - ОСУВ "Хортиця"

За минулу добу на півдні України знищено авіаракету, два БПЛА Shahed і два "Орлани"

Нардепу Клочку повідомлено про підозру в незаконному збагаченні на понад 11 млн грн

На катерах ВМС ЗСУ "Ірпінь" і "Рені", отриманих від Естонії, виконуватимуть бойові завдання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА