12:15 05.04.2016

Президент ветував закон про переспрямування 1,9 млрд грн субвенцій з держбюджету на пільговий проїзд

2 хв читати
Президент ветував закон про переспрямування 1,9 млрд грн субвенцій з держбюджету на пільговий проїзд

Президент України Петро Порошенко застосував право вето до прийнятого українським парламентом закону, що передбачає переспрямування понад 1,9 млрд грн субвенцій з державного бюджету на пільговий проїзд окремих категорій громадян за рахунок коштів субвенцій місцевим бюджетам на надання пільг і житлових субсидій, на оплату електроенергії і водопостачання.

Згідно з інформацією на сайті Верховної Ради України, відповідний закон про внесення змін до доповнень №3 і №7 закону "Про Державний бюджет України на 2016 рік" 4 квітня поточного року поверненуто з вето президента для його відхилення.

Як пояснюється в пропозиціях глави держави, таке рішення прийняте у зв'язку з ризиком недофінансування субвенції на надання пільг і житлових субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг, оскільки економія за цією субвенцією, за інформацією Міністерства фінансів України, не очікується через передбачене в 2016 році підвищення тарифів на ці послуги. Також, за розрахунками міністерства, кількість пільговиків, що мають право на житлові субсидії, може зрости з 5,4 млн до 7 млн. Окрім цього, зменшення витрат на житлові субсидії призведе до зростання заборгованості за отримані комунальні послуги і збільшення соціальної напруженості серед населення.

При цьому президент відзначив неефективність системи відшкодування витрат за пільговий проїзд окремих категорій громадян в умовах відсутності механізму обліку пільгових перевезень, обмежень у кількості, відстані і напряму поїздок.

Він також наголосив, що надання низки пільг у 2016 році передбачене за рахунок коштів держбюджету за програмою "Щорічна разова грошова допомога ветеранам війни і жертвам нацистських переслідувань і соціальна допомога особам, які мають особливі трудові заслуги перед батьківщиною". Крім того, органи місцевого самоврядування врахували витрати на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян під час затвердження місцевих бюджетів на 2016 рік.

Закон був ухвалений парламентом 18 лютого поточного року, 23 лютого підписаний головою Верховної Ради Володимиром Гройсманом і спрямований на підпис президентові.

Згідно з пояснювальною запискою до закону, під час розгляду урядових законопроектів парламент ухвалив рішення про збереження в законодавстві права на пільговий проїзд громадян за рахунок державного бюджету. У законі про держбюджет 2016 відповідних витрат у вигляді субвенцій з держбюджету не передбачено. Внаслідок цього гарантовані державою громадянам соціальні пільги не були забезпечені фінансовими ресурсами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА