14:49 06.04.2016

Експерти прогнозують формування нової коаліції та Кабміну, найбільш імовірним прем'єром вважають Гройсмана

2 хв читати
Експерти прогнозують формування нової коаліції та Кабміну, найбільш імовірним прем'єром вважають Гройсмана

Більшість експертів (71%) вважає, що оптимальним варіантом виходу з кризи, що склалася в Україні, є формування нової коаліції та уряду на чолі з прем'єр-міністром, лише п'ята частина вважає таким варіантом дострокові парламентські вибори.

Згідно з результатами експертного опитування, проведеного 1-5 квітня, які було оприлюднено на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в середу, 6% респондентів вбачають вихід із кризи у формуванні нової коаліції, яка переформатувала б уряд, але зберегла нинішнього прем'єра, 3% обрали інший варіант.

Водночас три чверті (74%) опитаних прогнозують формування коаліції, яка обере нового прем'єра та склад уряду, 9% допускають, що нова коаліція збереже нинішнього главу Кабміну.

Лише 6% експертів вважають, що президент має розпустити Верховну Раду й оголосити дострокові вибори.

Рівна кількість (третина) респондентів висловила думку, що недовіра населення до нинішнього уряду викликана неефективною боротьбою з корупцією та відсутністю результатів щодо більшості проголошених реформ.

Водночас п'ята частина (19%) експертів відзначає проблему неефективного управління урядом, а 14% - відсутності належної комунікації з населенням під час проведення непопулярних рішень.

Майже половина респондентів (46%) найбільш реальним форматом коаліції вважає союз "Блоку Петра Порошенка" та "Народного фронту". Водночас у відновлення коаліції "Європейська Україна" в первинному складі вірить лише 3%. Однакова кількість (майже чверть) експертів прогнозує формування нової коаліції у складі "БПП", "Народного фронту" та однієї з фракцій, яка раніше входила до парламентської більшості, або створення іншого формату коаліції.

Більшість респондентів (83%) найбільш високо оцінює шанси нинішнього спікера парламенту Володимира Гройсмана стати прем'єр-міністром. На думку 3% експертів, уряд може очолити міністр фінансів Наталія Яресько. Така сама кількість опитаних бачать на цій посаді нинішнього главу Кабміну Арсенія Яценюка.

Водночас 40% респондентів переконані, що В.Гройсман зможе забезпечити ефективне управління країною для її виходу з кризи, в таку здатність Н.Яресько вірить 11%, А.Яценюка - 3%. При цьому майже половина (46%) обрали пункт "інший кандидат".

Більшість (54%) вважає, що новий прем'єр у своїй політиці має поєднувати поступову лібералізацію з ефективною точковою підтримкою перспективних галузей, чверть (23%) - що глава уряду має проводити політику повної лібералізації максимальним обмеженням державного втручання в економіку. При цьому за посилення впливу держави на економіку висловилися 12% опитаних.

Під час дослідження було опитано 35 політичних експертів і компетентних аналітиків. Експертне опитування проведене Інститутом соціально-політичного проектування "Діалог" за підтримки громадської організації "Європейська ініціатива".

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВР пропонують зняти ПДВ і ввізне мито на енергообладнання - законопроєкти

Ворог найбільш активний на покровському та сіверському напрямках - Генштаб ЗСУ

Путін намагається готувати наступників режиму з числа своїх родичів і дітей близьких йому чиновників - ISW

СБУ запобігла серії підпалів військового транспорту ТЦК у Дніпрі

Юридичних перешкод для конфіскації суверенних активів РФ немає - Мін'юст

У Києві невідомий вистрілив у чоловіка, вживаються заходи щодо затримання нападника - Нацполіція

Безопасность детей станет темой 4-го Саммита первых леди и джентльменов в сентябре в Киеве

Безпека дітей стане темою 4-го Саміту перших леді та джентльменів у вересні в Києві

Зеленський підписав закон, що передбачає надання держдопомоги на придбання книжок

Зеленський подякував Варфоломію за приєднання до комюніке Саміту миру й зазначив, що документ залишається відкритим для підписання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА