11:45 08.04.2016

НААУ просить прокуратуру про притягнення її потерпілою стороною у справі про вбивство Грабовського

3 хв читати
НААУ просить прокуратуру про притягнення її потерпілою стороною у справі про вбивство Грабовського

Голова Національної асоціації адвокатів України (НААУ) Лідія Ізовітова 7 квітня подала до Головної військової прокуратури заяву про притягнення Асоціації як потерпілої в кримінальному провадженні за фактом вбивства адвоката Юрія Грабовського.

Як йдеться на сайті НААУ, необхідність отримання статусу потерпілої сторони Асоціація обґрунтовує положеннями ст. 45, 55, 56 закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" та ст. 55, 56 КПК України.

"Відповідно до частини 1 статті 55 Кримінально-процесуального кодексу України постраждалою в кримінальному провадженні може бути фізична особа, якій кримінальним правопорушенням заподіяно моральну, фізичну або матеріальну шкоду, а також юридична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди. Права і обов'язки потерпілого виникають у особи з моменту подання заяви про скоєння стосовно неї кримінального правопорушення або заяви про залучення її до провадження як потерпілого ", - пояснює НААУ.

"Вбивство адвоката Грабовського Ю.Л. - важка втрата для всієї адвокатури України. Однак Національна асоціація адвокатів України, відповідно до приписів ст. 55 КПК України, не може бути визнана потерпілою за ознаками заподіяння їй моральної шкоди. Зате Національна асоціація адвокатів України вважає , що кримінальним правопорушенням їй завдано матеріальної шкоди ", - йдеться в заяві.

У НААУ нагадали, що 10 березня Асоціація звернулася з письмовою заявою до Національної поліцію в Києві з приводу зникнення адвоката Ю.Грабовського, у якого на той момент було свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю, він був членом НААУ та заступником голови Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури.

Національна асоціація адвокатів України є юридичною особою і діє через організаційні форми адвокатського самоврядування, передбачені ст. 46 закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність".

Як повідомлялося, інформація про загибель адвоката Ю.Грабовського з'явилася 25 березня вранці. Правоохоронним органам його місцезнаходження було невідоме з 5 березня. 20 березня А.Матіосу заявив, що підозрюваний в організації зникнення Ю.Грабовського наразі затриманий і вже арештований. За його словами, операція була спланована "колишніми українцями" і спецслужбами РФ "для створення картинки".

25 березня, після виявлення тіла адвоката, А.Матіос заявив, що Ю.Грабовський був убитий насильницьким шляхом з дострілюванням з вогнепальної зброї. Також, за його словами, в Одеській області того дя вранці був затриманий другий підозрюваний в причетності до вбивства; він вказав на місце вбивства і поховання тіла адвоката.

29 березня А.Матіос продемонстрував журналістам відео з матеріалів слідства, на якому Ю.Грабовський заявляє людині за кадром, що зобов'язується припинити надавати правову допомогу О.Александрову. Відповідаючи на запитання людини за кадром, чому він прийняв таке рішення, адвокат каже, що "вважає неможливим далі захищати його у цій справі". Далі було запитання: "Чому неможливим? Ви зрозуміли свою помилку?". На це Ю.Грабовський каже: "Так, я зрозумів свою помилку".

1 квітня сестра Ю.Грабовського та його лікар впізнали його. 2 квітня адвокат був похований на Лісовому кладовищі в Києві.

5 квітня заступник генпрокурора України - головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявив, що слідству вдалося встановити обставини вбивства Ю.Грабовського, і спрогнозував, що протягом 10-15 днів розслідування буде завершено.

У НААУ вважають, що вбивство Ю.Грабовського пов'язано з його професійною діяльністю, і закликає українську владу захистити всіх адвокатів у країні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Незважаючи на затримку у схваленні в Конгресі США фінансування для України, допомога USAID не припинялася

Китай розпочав здійснення історичної місії зі збору зразків зі зворотного боку Місяця

Посол США: військова та економічна допомога, підтримка реформ і підзвітність - основні цілі виділених для України $61 млрд

Війська РФ за минулий день обстріляли 10 громад Сумської області

Мелоні підтвердила прихильність Італії організації у Швейцарії Глобального саміту миру в Україні

МЗС рекомендує громадянам України уникати відвідування місць масового скупчення людей у Тбілісі

Уряд продовжив на 1 місяць термін дії відстрочки від призову співробітникам "Укрзалізниці"

Затримано керівника ДП "Адміністрації річкових портів", якого підозрюють в одержанні хабаря за дозвіл влаштувати місця для відпочинку на причалах

Єрмак і Сіято обговорили ключові питання українсько-угорських відносин

У Бородянці Київської області "зникли" 20 млн грн на відновлення - Держаудитслужба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА