19:22 08.04.2016

Інфляційні очікування ділових кіл України в I кв.-2016 покращилися, девальваційні та ділові - погіршилися

2 хв читати
Інфляційні очікування ділових кіл України в I кв.-2016 покращилися, девальваційні та ділові - погіршилися

Інфляційні очікування ділових кіл України в першому кварталі 2016 року знову покращилися, тоді як девальваційні надалі погіршувалися.

Такі оцінки зафіксовано за підсумками опитування Національним банком України (НБУ) керівників підприємств країни в лютому-березні 2016 року. Опитано 799 підприємств у 22 регіонах країни (без урахування анексованої території Криму, а також Донецької та Луганської областей).

"Український бізнес продовжує покращувати інфляційні очікування четвертий квартал поспіль. В середньому керівники підприємств очікують зростання споживчих цін на 22,2% протягом наступних 12 місяців. За результатами четвертого кварталу минулого року вони прогнозували споживчу інфляцію у розмірі 25,5%", - повідомляється на веб-сайті регулятора в п'ятницю ввечері.

Як зазначає Нацбанк, очікуване підвищення цін підприємства пов'язують з обмінним курсом гривні та зростанням витрат на виробництво. При цьому найменший вплив на підвищення цін мають динаміка цін на світових ринках і соціальні видатки бюджету.

Водночас через коливання обмінного курсу гривні в лютому 2016 року посилилися девальваційні очікування керівників підприємств.

Згідно з опитуванням, послаблення нацвалюти через 12 місяців спрогнозували 90% респондентів, тоді як у попередньому кварталі - 86,6% респондентів.

Крім того, підприємства погіршили ділові очікування після їх поступового поліпшення протягом 2015 року.

"У першому кварталі 2016 року індекс ділових очікувань (ІДО) становив 98,4%, що на 5,7 п. п. менше, ніж у попередньому кварталі. Розповсюдження песимізму спостерігалося в більшості галузей. Оптимістично налаштовані були лише сільськогосподарські та торговельні підприємства", - констатує центробанк.

За оцінкою НБУ, бізнес пригнічувала політична нестабільність, тимчасове посилення коливань курсу гривні у лютому, а також запровадження торговельних обмежень РФ.

Водночас опитування засвідчило, що підприємства, як і раніше, прогнозують зростання їхніх потреб у позикових коштах найближчим часом.

Серед тих, хто планує залучати банківські кредити для фінансування діяльності (35,6% опитаних), переважна більшість віддає перевагу кредитам у національній валюті (88,5% респондентів).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА