16:14 09.04.2016

Американський експерт припустив, що "панамський витік" організувала Росія

2 хв читати
Американський експерт припустив, що "панамський витік" організувала Росія

Відомий американський економіст і експерт щодо Росії Кліффорд Гедді висунув теорію, що за витоком "панамських документів" могла стояти Росія, пише в суботу американська газета "Вашингтон пост".

К.Гедді, що працював у 1990-ті роки радником в російському Мінфіні, написав у статті, розміщеній на сайті інституту Брукінгса про можливу причетність Москви до організації витоку і навів низку аргументів на доказ своєї ідеї.

Головним аргументом експерта є той факт, що, на його думку, Москва не стала жертвою публікації скандальних "панамських документів". "По суті, в панамських документах майже немає інформації, яка могла б зашкодити російському президенту Володимиру Путіну", - пише газета.

"Водночас у "панамських документах" багато інформації, яка вже поставила у складне становище інших світових лідерів", - наголошується в статті.

На користь цієї ідеї також свідчить і те, що пропозиція передати ці фірми Mossack Fonseca німецькому виданню "Зюддойче цайтунг", імовірно, надійшла від хакера, якого підтримував російський уряд, і саме цей перший контакт унаслідок привів до публікації витоку, зазначається в статті.

Також, на думку К.Гедді, "той факт, що в "панамських документах фігурує так мало американців, може свідчити про те, що дані про них було видалено з метою подальшого використання як інструменту шантажу".

Між тим, сам К.Гедді наголошує, що не впевнений у правильності своїх доводів. "Це не теорія, і навряд чи навіть гіпотеза. Це скоріше припущення щодо того, що необхідно серйозно розслідувати ", - сказав він у коментарі виданню", - додав експерт.

"Вашингтон пост" наголошує, що в ідеї К.Гедді простежується багато невідповідностей, і багато інших відомих експертів вже назвали її непереконливою.

"Можливо, після довгих років вивчення російських інформаційних воєн, припустимо трохи йти в конспірологію", - підсумовує газета.

Як повідомлялося, в Кремлі неодноразово називали публікацію "панамських документів" атакою на президента РФ.

"У самому масиві опублікованого документа Путін не фігурує, і згадок про Путіна жодних немає. І коли ми використовували фрази "притягнуто за вуха", "сфальсифіковано", "сфабриковано", ми мали на увазі, що все це в оболонку путінофобії було одягнене саме під чиюсь оркестровку. А так воно насправді і є", - сказав прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков журналістам у вівторок.

Між тим, згідно із заявою Wikileaks, публікацію "панамських документів" і звинувачення на адресу керівництва Росії фінансувала американська влада разом з Агентством США з міжнародного розвитку та Фондом Сороса.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський прибув з візитом до Дніпра

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

Нідерланди виділяють понад EUR200 млн на ППО та артилерійські боєприпаси для України

Окупанти 20 разів від ранку обстріляли Нікопольський район, пошкоджено 14 будинків, 30 тис жителів без світла

В Одеській області знищено чотири розвідувальних БПЛА "Орлан-10"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА