13:25 20.04.2016

Holtec завершить проектування ЦСВЯП до 2017 року

2 хв читати

Компанія Holtec завершить проектування Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП), що заплановано побудувати в Україні, до кінця поточного року, повідомив журналістам президент НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський.

"Проектування буде завершено у цьому році і в цьому році ми плануємо завершити державну експертизу вже з урахуванням даних Holtec", - сказав він на конференції "Атомна енергетика: 30 років після Чорнобиля" в Києві в середу.

Ю. Недашковський додав, що в 2017 році розпочнуться поставки обладнання для ЦСВЯП і необхідно підготуватися до його прийому. На сьогодні вся необхідна для зведення об'єкта нормативна база вже існує, проте є проблеми із землевідведенням та фінансуванням.

"Законодавство передбачає, що при землевідведенні і зміні цільового призначення ділянки необхідно отримати погодження архітектора. Але в Чорнобильській зоні немає архітектора, це спеціальний об'єкт... Кабмін може легко вирішити це питання", - сказав президент "Енергоатому".

Ю. Недашковський додав, що якби питання землевідведення було вирішене, то компанія вже зараз розпочала б підготовку майданчика, що суттєво скоротило час реалізації проекту.

Він додав, що питання фінансування зобов'язана вирішити НКРЕ шляхом включення відповідних коштів до тарифу "Енергоатому".

"У нас є затверджене вже багато років тому Кабміном техніко-економічне обґрунтування, де зазначна вартість проекту в 3,3 млрд грн – це в цінах 2007-2008 років. Звичайно, вартість змінилася, але нехай би включили ці кошти до тарифу, а потім би вже переглянули. Вони зобов'язані це зробити, але не роблять", - сказав він.

Голова "Енергоатому" зазначив, що для реалізації проекту, за попередніми оцінками, компанії необхідно інвестувати $78 млн протягом трьох років – ці кошти окупляться менше ніж за рік за рахунок економії на вивезення відпрацьованого палива до РФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА