09:46 22.04.2016

Екс-глава Мінекономрозвитку Абромавічус розкритикував роботу Фонду держмайна

2 хв читати
Екс-глава Мінекономрозвитку Абромавічус розкритикував роботу Фонду держмайна

Діяльність Фонду держмайна є вкрай неефективною, відомство має бути політично незалежним, пройти реструктуризацію і значне скорочення кадрів, вважає екс-міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус.

"ФДМ – структура повністю не реструктуризована, як ДФС. Ця структура радянська, вона громіздка. Вони займаються всім чим завгодно: і ліквідацією, та реструктуризацією, і управлінням, продажем", – сказав екс-міністр на "Тижні структурних реформ на честь Кахи Бендукідзе" в Києві в четвер під час обговорення приватизації.

Він додав, що Фонд також займається по всій країні оцінкою нерухомості і переданням в оренду всіх державних об'єктів, використовуючи при цьому застарілу методологію.

"Треба розігнати звідти більшість людей. Повністю відмовитися від безлічі функцій і, швидше за все, передати дуже важливу роль продажу найважливіших об'єктів зовсім іншій структурі – швидше за все, новоствореній. Тому що, як показує практика останніх півтора років, найуспішніші реформи робляться командами реформ", – зазначив А. Абромавічус, який до приходу у виконавчу владу наприкінці 2014 року працював керуючим у великому інвестфонді East Capital.

Екс-глава Мінекономрозвитку вказав також, що ФДМ, "начебто", підпорядковується Кабміну, однак у ньому є і президентська вертикаль.

"Фонд необхідно зробити більш незалежним, ізолювати від політичних рішень, серйозно реформувати, позбутися зайвих функцій і зосередитися на приватизації", – наголосив А. Абромавічус.

На його думку, приватизація є одним з провалів у реформах 2015 року нарівні з відсутністю необхідного ДФС і правоохоронних органів.

Екс-міністр нагадав, що за весь минулий рік було приватизовано лише 117 маленьких держоб'єктів лише на $6 млн.

Він нагадав, що його команда в Мінекономрозвитку пропонувала поділити всі 1824 працюючих держпідприємства на 3 групи: що мають найбільшу інвестиційну привабливість (порти, нафтогазова і титанова галузі, аеропорти) – 22 компанії; з низьким ступенем ймовірності залучення іноземних інвестицій (наприклад, обленерго) – 137 підприємств; масова приватизація – 1158 компаній, сумарний річний виторг яких становить $330 млн.

Екс-міністр зазначив, що приватизацію великих підприємств з першої групи необхідно проводити лише із залученням іноземних радників, тоді як для продажу другої групи можна залучити і місцевих радників, а третю групу треба продавати через Інтернет.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чотири громади Сумщини обстріляли окупанти вранці

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область

Унаслідок ворожого обстрілу Гірника на Донеччині загинули двоє цивільних і поранені шестеро

"Нова пошта" компенсує клієнтам пошкоджені російською балістикою в Одесі 900 посилок - співвласник

"Нова пошта" підтвердила обстріл російською балістикою одного зі своїх відділень в Одесі - заява

Окупанти за добу завдали 368 ударів по восьми населених пунктах Запорізької області

Кондратюк запропонувала парламентаріям Азербайджану приєднатися до Міжнародної коаліції за повернення українських дітей, депортованих РФ

Черговий обстріл Одеси ще раз доводить важливість постачання Україні систем ППО

Війська РФ обстрілювали Нікопольський район Дніпропетровської області, є пошкодження

Ворог за добу втратив 1030 осіб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА