09:54 26.04.2016

Канада профінансує спорудження СВЯП-2 ще на $3,6 млн

2 хв читати
Канада профінансує спорудження СВЯП-2 ще на $3,6 млн

Як підтримку міжнародних зусиль щодо безпечного зберігання радіоактивних матеріалів на майданчику Чорнобильської АЕС Канада виділяє 3,6 млн канадських доларів, заявляє міністр закордонних справ Канади Стефан Діон (Stéphane Dion).

Як повідомляється на офіційному сайті канадського зовнішньополітичного відомства, внесок Канади спрямований на підтримку завершення спорудження Чорнобильського тимчасового сховища відпрацьованого ядерного палива-2 (СВЯП-2). Це є частиною загального внеску на ці цілі "великої сімки" та Європейського союзу (ЄС) у розмірі EUR45 млн (близько $65 млн).

"Ядерна безпека вимагає глобального об'єднання для спільної роботи. Коли ми відновлюємо наші зусилля для зміцнення ядерної безпеки у всьому світі, ми згадуємо про наслідки (аварії на Чорнобильській АЕС - ІФ), яких ми маємо не допустити знову... Канада, як і раніше, прагне забезпечити, щоб майданчик була стійким і екологічно безпечним", - заявив С. Діон у понеділок напередодні 30-ї річниці катастрофи на ЧАЕС.

Як наголошується в повідомленні, міжнародні донори зустрінуться в Києві, щоб обговорити умови безпечного та надійного зберігання відпрацьованого ядерного палива.

Робота зі спорудження СВЯП-2 наближається до завершення, але може зіткнутися із затримками через брак фінансування. Європейський банк реконструкції і розвитку,що управляє цим проектом від імені міжнародних донорів, повідомив, що додаткове фінансування в розмірі EUR105 млн необхідне для безпечного і надійного зберігання відпрацьованого ядерного палива, що наразі зберігається в невідповідному об'єкті.

У МЗС нагадують, що Канада вже раніше переказала близько 117 млн канадських доларів на Рахунок ядерної безпеки і Фонду Укриття на Чорнобильській АЕС, що перебуває під управлінням ЄБРР. Проект спорудження об'єкта "Укриття", узгодженого між Україною і G7 і ЄС у 1997 році, заплановано завершити в листопаді 2017 року.

Курс НБУ на 25 квітня становить 19.98 грн|канадський долар або 25.34 грн|$1.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Боррель від імені ЄС у зв'язку з кібератаками спонсорованого РФ угруповання АРТ28: не потерпимо і використаємо весь спектр реагування

СБУ повідомила про підозру двом окупантам, які використовували українців для створення міграційної кризи в ЄС

ТЧХУ: Інформація в соцмережах про збір персональних даних для отримання грошової допомоги та наборів до Великодня - фейк

Кабмін пропонує створити підгрупу з питання конфіскації російських суверенних активів за кордоном - Шмигаль

У Харкові внаслідок ворожих авіаударів загинула жінка, двоє чоловіків постраждали - Синєгубов

Тимчасово непридатні до військової служби проходитимуть повторні огляди - заступниця міністра охорони здоров'я

Ворожим авіаударом зруйновано кілька будинків у Харкові, під завалами люди - мер

Ворожа пропаганда намагається відвернути увагу світової спільноти від злочинів, скоєних ЗС РФ - Офіс генпрокурора

Окупанти завдали удару по Харкову, загорівся приватний будинок - Синєгубов

Передано до суду справу трьох депутатів-ухилянтів Київської міськради

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА