19:25 06.05.2016

Засуджений у РФ Г.Афанасьєв є громадянином України - заявляють в офісі українського омбудсмена

2 хв читати

Державна міграційна служба України у відповідь на лист уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської щодо належності до громадянства України Геннадія Афанасьєва офіційно повідомила, що засуджений у РФ до семи років колонії суворого режиму Г.Афанасьєв є громадянином України.

"За наявними даними інформаційної підсистеми "Оформлення документів, що підтверджують громадянство України" Єдиної інформаційно-аналітичної системи управління міграційними процесами та Державної інформаційної системи ДМС (Держміграційної служби - ІФ) України, Афанасьєв Геннадій Сергійович Київським РВ СМУ ГУ МВС України в АР Крим документований паспортом громадянина України", - наводить відповідь Держміграційної служби України прес-служба українського омбудсмена в п'ятницю.

В інформації також зазначено, що В.Лутковська неодноразово у своїх виступах наголошувала на тому, що одним із найцинічніших порушень прав людини в Криму є автоматичне набуття громадянами України російського громадянства.

Крім того, на початку березня цього року Валерія Лутковська зверталася до уповноваженого з прав людини в Республіці Комі РФ щодо захисту прав засудженого Г.Афанасьєва.

Як повідомлялося, Г.Афанасьєв проходив як обвинувачений у тій самій справі, що й Олег Сенцов та Олександр Кольченко. Він визнав провину і пішов на угоду зі слідством. Після вироку він виступив свідком на процесі у справі О.Сенцова і О.Кольченка, й оголосив, що обмовив їх під тиском.

Мосміськсуд 25 грудня 2014 року визнав його винним за ч. 2 ст. 205 КУК РФ(терористичний акт) і засудив його до семи років колонії суворого режиму.

10 березня поточного року Мін’юст України направив запит до РФ про передачу з гуманітарних міркувань засуджених громадян України О.Сенцова, Г.Афанасьєва, О.Кольченка та Ю.Солошенка.

Російський Мін’юст доручив Федеральній службі виконання покарань підготувати документи про передачу Україні чотирьох засуджених і спрогнозував, що передадуть на батьківщину не раніше ніж восени.

14 квітня мати Г.Афанасьєва Ольга повідомила, що її сина визнали в РФ російським громадянином.

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест проти примусового надання Г.Афанасьєву російського громадянства. "Міністерство закордонних справ вимагає від російської сторони припинити незаконні дії щодо примусового надання Г.Афанасьєву російського громадянства, надати дозвіл українським консулам на зустріч зі співвітчизником, а також негайно звільнити Геннадія Афанасьєва з-під варти і забезпечити його повернення в Україну", - йдеться в коментарі МЗС України, який у понеділок оприлюднила прес-служба відомства.

4 травня лідер громадського руху "Український вибір", спецпредставник від України з гуманітарних питань у рамках тристоронньої контактної групи Віктор Медведчук заявив, що провадить переговори про обмін утримуваних у РФ громадян України Юрія Солошенка та Г.Афанасьєва і відзначає високу ймовірність успішного їх завершення найближчим часом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни п’ять разів обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

Українська авіація завдала 16 ударів по районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали 31 ракетного і 46 авіаційних ударів по території України

За добу на лінії фронту відбулося 71 бойове зіткнення

Через ворожий обстріл у Дніпропетровській області поранено троє людей

Голову Броварської райадміністрації, який вчинив резонансну ДТП, звільнено з посади

Росіяни продовжили завдавати ударів по південних регіонах України, є загиблі та постраждалі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА