20:02 11.05.2016

Міятович про списки з даними журналістів на сайті "Миротворець": Це ще більше загрожує безпеці представників медіа

2 хв читати

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дунья Міятович (Dunja Mijatović) висловила занепокоєння щодо оприлюднення на сайті "Миротворець" персональних даних журналістів, акредитованих на Донбасі, оскільки це, на її думку, створює ще більшу загрозу безпеці представників ЗМІ.

"Це дуже тривожна подія, яка може ще більше поставити під загрозу ситуацію з безпекою журналістів. Журналісти інформують щодо питань, які становлять суспільний інтерес, і вони не повинні зазнавати переслідувань за здійснення своєї роботи", - наводить слова заяви Д.Міятович прес-служба ОБСЄ.

Вона також відзначила стурбованість, висловлену медіаспівтовариством в Україні та її за межами, через оприлюднення такого списку, зазначивши, що деякі журналісти з цього переліку вже отримали погрози.

Як повідомлялося, сайт "Миротворець" оприлюднив файли зі списками близько 4,5 тис. журналістів, які отримали акредитацію у так званих ДНР/ЛНР. У списку значаться імена та прізвища українських та іноземних журналістів, їхні мобільні контакти і період перебування на території "ДНР"/"ЛНР".

Після цього деякі українські та іноземні журналісти виступили із заявою, в якій висловлюють своє обурення фактом оприлюднення сайтом "Миротворець" бази контактів представників різних ЗМІ, які отримували акредитацію у так званих ДНР/ЛНР. Зокрема, вони вимагали від сайту "Миротворець" негайно видалити з вільного доступу інформацію про персональні дані журналістів. Також вони вимагають від українських політиків, депутатів припинити маніпулювати цією інформацією, а від правоохоронних органів - відкрити кримінальне провадження за фактом порушення закону України про захист персональних даних, чинення тиску та загроз журналістам, які зазначені в списку.

Прокуратура Києва за цим фактом 11 травня внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 171 КК України (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

З окупації вдалося повернути двох підлітків, позбавлених батьківського піклування, - Херсонська ОВА

Засідання Ради Україна-НАТО відбудеться 19 квітня у віртуальному форматі

Очільника "Російської громади Полтавщини" засуджено до 15 років в'язниці

У Дніпровському районі рятувальники ліквідували пожежі, спричинені ракетною атакою

У Києві на Подільському мостовому переході триває облаштування конструкцій тунелів метрополітену

У Німеччині заарештували російських диверсантів, які готували напади на маршрути доставки військової допомоги Україні

Російські дрони атакували автомобіль із хлібом у Чернігівській області, водій дістав контузії

ВАКС вирішив стягнути активи експрезидента "Мотор Січ" Богуслаєва

СБУ затримала помічника нардепа Шуфрича, який фінансував Росгвардію в Криму

Біля Дніпра дві пожежі після ракетного удару РФ, пошкоджений інфраструктурний об'єкт - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА