10:19 12.05.2016

ФГВФО переніс дату початку виплат вкладникам банку "Хрещатик" на 18 травня у зв'язку з пошуком інвестора

2 хв читати
ФГВФО переніс дату початку виплат вкладникам банку "Хрещатик" на 18 травня у зв'язку з пошуком інвестора

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) повністю обробив реєстр вкладників банку "Хрещатик" (Київ), проте термін початку виплат переніс на кілька днів пізніше - не пізніше за 18 травня - у зв'язку з пошуком можливості виведення банку з ринку за допомогою інвестора, повідомляється на веб-сайті Фонду.

"Необхідні кошти зарезервовані для виплат, Фонд готовий перерахувати їх у певні банки-агенти. Фонд спільно з Київською міськдержадміністрацією відпрацьовує можливість виведення банку з ринку із залученням інвестора, у зв'язку з чим виплати почнуться на кілька днів пізніше за раніше заявлений термін (12 травня - ІФ), але виключно у встановлені законодавством терміни ", - зазначено в повідомленні.

Як повідомлялося, Національний банк України (НБУ) увечері 5 квітня оголосив про визнання неплатоспроможним банку "Хрещатик" і передачі його ФГВФО під тимчасову адміністрацію.

За інформацією НБУ, вкладниками банку є 308 тис. фізичних осіб, 98,7% з них отримають в повному обсязі відшкодування гарантованої суми (до 200 тис. грн), при цьому загальна сума до відшкодування становить 2,8 млрд грн.

Головною причиною його неплатоспроможності НБУ і київська влада назвала небажання інших акціонерів вкладати в докапіталізацію фінустанови, загальні потреби в якій НБУ за підсумками стрес-тестів оцінив в 1,25 млрд грн до червня 2017 року, зокрема 600 млн грн - до 1 травня поточного року.

Крім того, Національний банк України (НБУ) направив до правоохоронних органів листа з викладеними відомостями, які можуть свідчити про організовану злочинну діяльність у неплатіжоспроможному банку "Хрещатик" (Київ), повідомив НБУ на веб-сайті.

НБУ зазначив, що проблеми в банку активізувалися після того, як наприкінці березня - початку квітня юридичні особи здійснили операції з поточної діяльності, зокрема переказ коштів на свої рахунки в інші банки на загальну суму 840 млн грн. Крім того, 4 квітня були встановлені факти здійснення банком у вихідні дні операцій з "дроблення" коштів юрособами з подальшим перерахуванням на поточні рахунки фізичних осіб на загальну суму 23 млн грн.

За оцінкою НБУ, саме такі дії пов'язаних осіб призвели до погіршення фінансового стану банку "Хрещатик", показали небажання окремих акціонерів рятувати його і впливають на виконання банком зобов'язань перед іншими кредиторами - юридичними та фізичними особами, зокрема мають депозити понад 200 тис. грн.

Згідно з останньою структурою власності банку, його видатними співвласниками є Андрій Іванов (37,44%), Микола Солдатенко (24,24%) і Київська міськдержадміністрація (25%).

А. Іванов є молодшим партнером "Київської інвестиційної групи", М.Солдатенко – екс-співвласник "Запоріжсталі", міноритарний акціонер Індустріалбанку.

Банк "Хрещатик" заснований у 1993 році. За розміром загальних активів на 1 жовтня 2015 року (10,09 млрд грн) посідав 18-е місце серед 123 українських банків.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Затримано керівника ДП "Адміністрації річкових портів", якого підозрюють в одержанні хабаря за дозвіл влаштувати місця для відпочинку на причалах

Єрмак і Сіято обговорили ключові питання українсько-угорських відносин

У Бородянці Київської області "зникли" 20 млн грн на відновлення - Держаудитслужба

Ворог завдав два ракетних і 65 авіаударів, обстріляв понад 110 населених пунктів

Українська авіація завдала ударів по 13 районах зосередження особового складу ворога - Генштаб ЗСУ

За добу на фронті відбулося 97 бойових зіткнень, ЗСУ відбили 28 атак на авдіївському напрямку - Генштаб

На Харківщині знищено ворожий розвідувальний БПЛА - ОК "Схід"

В акваторії Чорного й Азовського морів нині перебувають 5 багатоцільових російських винищувачів - літаків Су-34 і Су-35

Унаслідок обстрілів у Нікопольському районі поранено місцевого жителя - Дніпропетровська ОВА

Унаслідок ракетної атаки в Кропивницькому районі поранено чоловіка, пошкоджено об'єкти інфраструктури - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА