11:28 13.05.2016

Україні необхідно позбутися крос-субсидування - Міклош

3 хв читати
Україні необхідно позбутися крос-субсидування - Міклош

Україні у рамках переходу від адміністративного управління економікою до ринкових механізмів необхідно прибрати такий архаїзм планової економіки, як крос-субсидування, вважає екс-віце-прем'єр Словаччини Іван Міклош, радник прем'єр-міністра Володимира Гройсмана і співголова групи стратегічних радників при уряді.

"Крос-субсидування - простір для корупції, воно деформує ціну і не створює необхідних стимулів для економії електроенергії. Такий метод субсидування заборонений у Європі і суперечить угоді про вільну торгівлю", - сказав словацький реформатор в інтерв'ю тижневику "Комментарии".

На його думку, прозоре ціноутворення на електроенергію - одна із засадничих умов об'єднання енергосистем України і ЄС.

Радник додав, що відмова від такого крос-субсидування важлива і в газовій сфері, і в залізничних перевезеннях.

І.Міклош зазначив, що субсидування шляхом деформації цін - це гірша з можливих економічних і соціальних політик, проте підкреслив, що уряду необхідно чітко донести це до населення.

"Популісти зловживають деформацією цін на енергоносії, які одні і ті ж люди вводили раніше багато разів і які нічого не змінюють. Тому для реформаторів дуже важливо боротися з популістами. Потрібно пояснити людям, чому політика популістів небезпечна для країни", - радить екс-віце-прем'єр Словаччини.

Він констатував, що існує проблема того, що подібні реформи не роз'яснюють і не доносять, через що люди їх не розуміють.

Експерт вважає, що ключовий аргумент такої інформаційної кампанії - в суспільстві, налаштованому на викорінювання корупції, це демонстрація прямого зв'язку регульованих цін і корупції. За словами експерта, країна з найменшим рівнем корупції серед усіх транзитних країн - це Естонія, яка дерегулювала ціни на енергоносії одразу ж після розвалу комунізму.

І.Міклош також назвав серед інших переваг переходу до ринкових цін стимулювання енергозбереження і нарощування власного виробництва.

Радник додав, що наступним важливим кроком реформування електроенергетики має стати впровадження нового закону "Про ринок електроенергії", який передбачає ліберальну модель ціноутворення для генерації та інших його сегментів, де буде повністю конкурентний ринок.

Він також висловився за приватизацію у вказаних сферах, зазначивши, що єдиною важливою причиною для державної власності є природна монополія.

"Це означає, що великі нафтові компанії, такі як "Нафтогаз", а також великі інфраструктурні компанії, як "Укрзалізниця", можуть бути реструктуризовані. Ті частини компаній, які можна приватизувати, оскільки в тій сфері існує потенціал для конкуренції і відкритого ринку, корисно приватизувати", - вважає І.Міклош.

Радник вказав, що якщо конкуренції на ринку ще немає, то необхідно мати незалежного від уряду регулятора, який вирішуватиме: які потрібні витрати, визначати прибуток, встановлювати і контролювати ціну в сферах природної монополії.

"Але і в цьому випадку ціна має складатися не лише з необхідних видатків, але і прибутку. Оскільки, якщо цього не зробити, буде недоінвестування у сфері, не буде інвесторів, і, врешті-решт, це призведе до підвищення цін", - зазначив словацький реформатор.

Як повідомлялося, з 1 травня в Україні була впроваджена єдина ціна на природний газ, яка розраховується за формулою на основі прогнозної ціни газу на німецькому газовому хабі NCG. Окрім того, наприкінці квітня Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), затвердила методику розрахунку оптово-ринкової ціни на електроенергію, яка базується на європейському індексі ціни вугілля.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА