09:00 14.05.2016

Встановлення ринкової ціни на газ в Україні надасть змогу значно збільшити власний видобуток

2 хв читати
Встановлення ринкової ціни на газ в Україні надасть змогу значно збільшити власний видобуток

Ринкова ціна на газ надасть можливість Україні суттєво збільшити власний видобуток газу, заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

"Ринкова ціна на газ надасть можливість збільшити до 2020 року за плановими показниками на 8 млрд кубів газу власного видобутку. Це означатиме, що Україна за цей період часу може бути повністю незалежною, а, навіть, якщо імпортуватиме газ, то в абсолютно невеликій кількості ", - сказав В.Гройсман журналістам у Харківській області п'ятницю.

Він наголосив, що встановлення ринкової ціни на газ не позначиться на людях з невеликими доходами. "Зараз популісти кричать, що все пропало. Я хочу запевнити всіх українських громадян: нічого не пропало, ви не платитиме більше, оскільки держава через механізм прозорих субсидій забезпечить компенсацію тим, хто її потребує. Понад 10% - люди з невисоким доходом - платити не будуть, хоч би скільки коштував газ", - сказав прем'єр.

Він також наголосив, що вважає збільшення видобутку власного газу одним із пріоритетів роботи уряду, оскільки, з його позиції, протягом останніх років ця галузь системно знищувалася. "Мені здається, що це була спеціальна політика - політика щодо зниження і знищення видобутку українського газу. У принципі, це робилося під Росію, тобто Росія мала отримати монополію на постачання газу, що в певний момент було зроблено ще, напевно, з 2008 -2009 років, коли був підписаний цей газовий контракт за 450 доларів за тисячу кубів газу ", - сказав В.Гройсман.

Він назвав умови того газового контракту кабальними і нагадав про те, що цей контракт розглядав правило "бери або плати". "Все було зроблено для того, щоб український видобуток було знищено", - наголосив глава уряду.

Він також зазначив, що зараз уряд встановив ціну, яка є ринковою і формується, залежно від світових цін на газ. "Це ринкова ціна, яка формується від ціни західної біржі, де ми закуповуємо газ, і це надає нам можливість говорити про те, що ціна газу сьогодні є прозорою і абсолютно відкритою", - сказав прем'єр.

"Якщо ціна світова на газ знижуватиметься, то немає ніяких перешкод для зниження ціни на газ в Україні - це і є прозорість формування ціни на газ", - додав В.Гройсман.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстріляли Курахове, двоє людей загинули

За минулу добу в Україні внаслідок обстрілів загинула одна дитина, восьмеро поранені

Лондон не заперечує проти використання зброї по РФ - прем'єр Великої Британії

Двоє загиблих, ще четверо поранених на Донеччині за минулий день через обстріли

На Харківщині за добу загинув мирний житель, ще десятеро постраждали в результаті ворожих обстрілів - Синєгубов

Зеленський напередодні в Києві провів зустріч із главою МЗС Великої Британії Камероном

У Херсонській області за добу під російськими обстрілами опинилися 14 населених пунктів, поранено одного жителя

ЗС України за добу ліквідували 1270 окупантів і 58 артилерійських систем противника - Генштаб

Сили оборони за добу завдали авіаударів по 11 районах скупчення військ РФ

За добу відбулося 134 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 50 атак

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА