09:05 14.05.2016

"Кернел" у зв'язку з обшуком у штаб-квартирі компанії звернувся до керівництва України

3 хв читати
"Кернел" у зв'язку з обшуком у штаб-квартирі компанії звернувся до керівництва України

Агрохолдинг "Кернел", один з найбільших в Україні, вважає, що проведений 12 травня співробітниками СБУ обшук у центральному офісі компанії в центрі Києва перекреслює зусилля всього вищого керівництва країни щодо залучення іноземного капіталу в Україну.

"Для більшості міжнародних фінансових інституцій компанія "Кернел" є маркером інвестиційної привабливості українського агросектора та репутаційної надійності України", - наголошується у відкритому листі ради директорів компанії вищому керівництву України, оприлюдненому в п'ятницю.

На думку авторів листа, ситуація, що склалася, має однозначно негативний і загрозливий сигнал для міжнародних інвесторів - наявних і потенційних.

"Без зміни стилю і філософії роботи правоохоронних органів з бізнесом будь-які заяви про поліпшення інвестиційного клімату будуть порожніми деклараціями", - вважають у "Кернел", акції якої в обігу на Варшавській фондовій біржі з листопада 2007 року, а поточний рівень капіталізації є максимальним серед всіх українських компаній, що котируються на західних ринках, і перевищує $1 млрд.

Компанія уточнює, що в результаті обшуку 350 її працівників були заблоковані в приміщенні з 13:00 до 19:00, хоча всі 15 вилучених документів вона готова була віддати добровільно за 10 хвилин, про що неодноразово були проінформовані співробітники, які проводили обшук.

"Вважаємо, що представники СБУ могли витратити ці 6 годин більш ефективно на тлі, коли країна загрузла в корупції і перебуває в стані підвищеної терористичної загрози", - наголошується в листі.

"Кернел" заявляє, що впевнений у своїй правовій позиції і доведе її в суді: "На нашу думку, кримінальну справу, в рамках якої проводився обшук, порушено за спотвореними фактам і не має перспектив. Ми неодноразово доводили свою правоту при чисельну зміну влади та нескінченних ротацій в правоохоронних органах. Ця ситуація не буде винятком".

Компанія уточнює, що наразі її центральний офіс і всі структурні підрозділи працюють у звичайному режимі.

"Кернел" нагадує, що є роботодавцем для понад 14 тис. українців, сплативши в бюджет України в 2015 року понад 1 млрд грн, а загалом за п'ять років інвестувала в аграрну індустрію понад 18 млрд грн. Компанія додає, що серед її акціонерів - пенсійні фонди Європи і США.

"Ми готові максимально сприяти будь-яким вашим зусиллям щодо встановлення прозорих, відповідальних і взаємовигідних відносин між бізнесом і владою. Як публічна компанія, ми завжди готові підтримати вас у цьому питанні і працювати на зміцнення міжнародної економічної репутації України", - йдеться в листі.

"Кернел" - вертикально інтегрована компанія, що працює в агропромисловому секторі України з 1994 року. Виробляє соняшникову олію. Здійснює дистрибуцію в країні бутильованої олії під торговими марками "Щедрий Дар", "Стожар", "Чумак Золота", експорт олії й зернових, а також надає послуги зі зберігання зернових і олійних культур на елеваторах.

Компанія завершила 2015 фінансовий рік (ФР, липень 2014-червень-2015) з чистим прибутком у $ 106,9 млн проти чистого збитку у $ 98,3 млн у 2014 ФР. Її виторг скоротився на 3% - до $ 2,33 млрд, EBITDA зросла на 78%, до $ 396,6 млн.

Компанія в першому півріччі 2016 фінансового року (ФР, липень-2015 - червень 2016) збільшила чистий прибуток на 79% - $ 140,4 млн доларів за скорочення виторгу на 19% - до $998,7 млн.

Найбільшим акціонером "Кернел" через кіпрську Namsen LTD є засновник і голова її ради директорів Андрій Веревський - 39,21%. Крім того, ще 6,01% акцій належить фонду ING OFE, а 5% - фонду народного депутата Віталія Хомутинніка Cascade Investment Fund., Тоді як решта акцій перебуває у вільному обігу на ринку.

Їхній курс після новини про обшук впав більш ніж на 2,5%, проте потім відіграв більше 1,1%, і на вечір п'ятниці папери "Кернел" котируються по PLN51,76 за штуку

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА