13:34 16.05.2016

Fitch підтвердило рейтинги України на рівні "ССС" через відсутність переміщень у реформах

2 хв читати
Fitch підтвердило рейтинги України на рівні "ССС" через відсутність переміщень у реформах

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило на рівні "ССС" довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) України в іноземній і національній валюті, а також рейтинг суверенних облігацій в національній та іноземній валютах.

Як повідомляється в прес-релізі агентства, короткостроковий РДЕ в національній та іноземній валютах був підтверджений на рівні "С", стеля рейтингу країни – на рівні "ССС".

Згідно з документом, підтвердження рейтингів України відображає відсутність прогресу в імплементації програми реформ, необхідного для залучення пакета зовнішньої фінансової допомоги, відкладеного через політичну нестабільність у країні.

За оцінками Fitch, новий уряд розпочне реаліцацію необхідних для отримання відстроченого кредитного траншу Міжнародного валютного фонду (МВФ) реформ у третьому кварталі 2016 року. При цьому агентство не виключає, що успіх реформ буде частковим, враховуючи незначну перевагу коаліційних голосів у Верховній Раді, а також слабку дисципліну в пропрезидентській партії, що, в свою чергу, може спричинити подальші затримки у співпраці з МВФ.

Fitch вважає, що відстрочка в залученні зовнішнього фінансування навряд чи вплине на здатність України обслуговувати зовнішні зобов'язання протягом найближчих місяців. Водночас це може посилити тиск на гривню і підірвати відновлення економіки країни. Якщо Україні вдасться залучити очікувану в 2016 році фінансову допомогу ($8 млрд, з яких $5,2 млрд від МВФ), то міжнародні резерви країни до кінця року можуть зрости до $17,7 млрд, вважають експерти агентства.

Дефіцит поточного рахунку, за оцінками Fitch, зросте в 2016 році до 3% ВВП з 0,2% ВВП в 2015 році. "Припинення дії договору про зону вільної торгівлі між Росією і Україною призведе до падіння експорту України у 2016 році ще на 11%, тоді як скорочення імпорту буде більш помірним у зв'язку з поступовим відновленням економіки країни", - пояснює Fitch.

Агентство вважає важкодосяжним план уряду щодо утримання дефіциту консолідованого бюджету на рівні 3,7% ВВП після зниження єдиного соціального внеску на половину, а також скасування імпортного мита та без відповідного компенсувального скорочення держвитрат.

Не менш складним, за оцінками Fitch, буде зниження рівня держборгу до 71% ВВП до 2020 року на тлі невизначеності щодо довгострокової динаміки економіки України та наявності первинного профіциту бюджету.

У середньостроковій перспективі, за оцінками агентства, зростання ВВП України становитиме 2% і стримуватиметься втратою російського експортного ринку, втратою частини активів у результаті бойових дій на сході України, низькими світовими цінами на сировину, також слабкістю фінансового сектора.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У зв'язку з кібератаками на політпартії, у яких Німеччина звинуватила спонсороване ГРУ угруповання, союзники по НАТО виступили з заявою

Глави МЗС України та Чехії обговорили прогрес ініціативи щодо закупівлі артснарядів і посилення військової допомоги

Боррель від імені ЄС у зв'язку з кібератаками спонсорованого РФ угруповання АРТ28: не потерпимо і використаємо весь спектр реагування

СБУ повідомила про підозру двом окупантам, які використовували українців для створення міграційної кризи в ЄС

ТЧХУ: Інформація в соцмережах про збір персональних даних для отримання грошової допомоги та наборів до Великодня - фейк

Кабмін пропонує створити підгрупу з питання конфіскації російських суверенних активів за кордоном - Шмигаль

У Харкові внаслідок ворожих авіаударів загинула жінка, двоє чоловіків постраждали - Синєгубов

Тимчасово непридатні до військової служби проходитимуть повторні огляди - заступниця міністра охорони здоров'я

Ворожим авіаударом зруйновано кілька будинків у Харкові, під завалами люди - мер

Ворожа пропаганда намагається відвернути увагу світової спільноти від злочинів, скоєних ЗС РФ - Офіс генпрокурора

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА