14:13 17.05.2016

Без депортації чисельність кримськотатарського народу зараз перевищила б 500 тис. людей – експерт

2 хв читати
Без депортації чисельність кримськотатарського народу зараз перевищила б 500 тис. людей – експерт

За нормального демографічного розвитку кримськотатарського народу в другій половині XX – на початку XXI століття і без депортації його чисельність наразі становила б понад 500 тис. осіб, зазначає заступник директора Інституту демографічних і соціальних досліджень Національної академії наук України Олександр Гладун.

"Демографічні наслідки депортації кримськотатарського народу відчутні й досі. За умови нормального демографічного розвитку кримськотатарського народу в другій половині XX – на початку XXI століття чисельність цього етносу на пострадянському просторі наразі становила б понад 500 тис. осіб", - сказав він на прес-конференції у вівторок у Києві.

О. Гладун розповів, що інститут провів дослідження про демографічні втрати кримськотатарського народу у результаті депортації в період з 18 травня 1944 року до кінця 1952 року (період дослідження - 8,5 років).

"У цей період демографічна ситуація в сфері відтворення етносу кримських татар відрізнялася від ситуації в СРСР та республіках їх розселення. Після 1952 року ситуація вирівнялася, що може свідчити про певну адаптації кримських татар до нових умов проживання в місцях переселення", - зазначив О. Гладун.

За словами вченого, втрати кримськотатарського народу через надсмертність (це різниця між реальним числом смертей та їхьою гіпотетичною кількістю, яке могло б бути за умови відсутності депортацію) в період 1944-1952 років становили 35,5 тис. осіб, що становить 18,7% від загальної кількості кримських татар станом на 18 травня 1944 року.

О. Гладун наголосив, що на перші 3 роки депортації кримських татар припадає 62,2% втрат через надсмертність: у 1945 р. ці втрати в розрахунку на тисячу осіб становили 59,3, у 1946 р. – 42,5, у 1947 р.– 25,1 людина.

"Варто зазначити, що природний рівень смертності кримськотатарського народу у відносно благополучні роки напередодні війни становив 16-18 осіб на тисячу населення", - зазначив О. Гладун.

Він також зазначив, що дефіцит народжуваності (різниця між гіпотетичною за відсутності депортації і реальною кількістю народжених) за найбільш тяжкі роки адаптації до нових умов проживання становили серед кримських татар понад 50 тис. потенційних новонароджених, яких не дорахувався цей народ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА