19:55 17.05.2016

ЄС пов'язав виділення EUR1,2 млрд з переглядом рішення про заборону експорту лісу-кругляка - торгпред України

2 хв читати
ЄС пов'язав виділення EUR1,2 млрд з переглядом рішення про заборону експорту лісу-кругляка - торгпред України

Київ. 17 травня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Україні необхідно якнайшвидше врегулювати питання торгівлі необробленою деревиною, оскільки введена заборона на її експорт перешкоджає отриманню країною другого і третього транша макрофінансової допомоги ЄС сумарним обсягом EUR1,2 млрд, заявила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі - торговий представник України Наталія Микольська.

"Усунення цього фактора в торговій сфері є необхідною умовою для продовження реалізації в Україні Третьої програми макрофінансової допомоги ЄС, де 2-й і 3-й транші - це сумарно EUR1,2 млрд, а також для подальшої лібералізації торгівлі з ЄС", - цитує прес-служба МЕРТ її слова з розширеної наради щодо проблематики торгівлі необробленою деревиною, що відбулася у вівторок під головуванням глави Мінагрополітики Тараса Кутового.

Згідно з релізом, під час зустрічі були обговорені можливі шляхи поліпшення ситуації в лісовій галузі, зокрема, шляхом застосування нових механізмів реалізації і експорту лісоматеріалів, функціонування систем електронного обліку деревини і електронного декларування походження лісоматеріалів.

"За підсумками вирішили продовжити роботу із залучення асоціацій і підприємств деревообробної галузі для визначення можливих модальностей вирішення цього питання продовжувати", - розмито описує результати зустрічі МЕРТ.

Як повідомлялося, Верховна Рада 9 квітня 2015 року ухвалила закон, яким на 10 років заборонила експорт лісоматеріалів і пиломатеріалів в необробленому вигляді (лісу-"кругляка"), при цьому заборона на експорт лісоматеріалів деревних порід( окрім сосни) була введена з 1 листопада 2015 року, а деревних порід сосни - з 1 січня 2017 року.

Попередній уряд Арсенія Яценюка наприкінці березня цього року запропонував Верховній Раді скасувати заборону на експорт необробленої деревини і врегулювати цей ринок шляхом введення її продажу через аукціони. При цьому спочатку деревина на аукціонах пропонуватиметься компаніям-резидентам України, а потім непродані обсяги - компаніям-нерезидентам.

З метою проведення моніторингу рубок, урегулювання обліку і контролю використання деревини, охорони лісу і введення європейських стандартів у законопроекті уряд також пропонував встановити обов'язковість ведення електронного обліку деревини усіма постійними лісокористувачами. Передбачалося, що експортерами необробленого лісу можуть бути тільки постійні лісокористувачі (лісгоспи), і таким чином буде прибрано прошарок посередників-трейдерів, які через корупційні зв'язки занижують ціни у лісгоспів.

Віце-прем'єр з євроінтеграції в новому уряді Іванна Климпуш-Цинцадзе наприкінці квітня повідомила, що для вирішення питання експорту з України лісу-кругляка буде розроблений новий законопроект, який має враховувати як інтереси Києва, так і інтереси Євросоюзу. За її словами, в інтересах Києва - стимулювати переробку деревини усередині країни. При цьому ЄС наполягає на неприпустимості заборон на експорт деяких категорій деревини.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА