14:39 19.05.2016

Фонд Порошенка "Прайм Ессетс Капітал" оплатив його 85% часткою в Roshen купівлю кіпрської CEE Confectionary Investments Limited

4 хв читати
Фонд Порошенка "Прайм Ессетс Капітал" оплатив його 85% часткою в Roshen купівлю кіпрської CEE Confectionary Investments Limited

Фонд "Прайм Ессетс Капітал", бенефіціаром якого є президент України Петро Порошенко, у рамках передання його 85% частки в кондитерській корпорації Roshen в управління незалежному "сліпому трасту (blind trust) Rothschild Trust, оплатив цією часткою купівлю кіпрської CEE Confectionary Investments Limited.

Згідно з оприлюдненим 18 травня матеріалом "Слідство.Інфо", операція була здійснена 25 березня 2016 року на суму EUR3 млн 926,16 тис.

За даними авторів програми, кіпрська CEE Confectionary Investments Limited, що належить Prime Asset Partners Limited (Британські Віргінські острови) (була раніше створена П. Порошенком), довипустила 18 тис. акцій номіналом EUR1 і продала їх за ціною EUR218,12 за штуку.

"Слідство.Інфо" стверджує, що оплата була здійснена грошовими коштами, хоча радник П. Порошенка, управляючий партнер іг ICU Пасенюк вказував їм на неправильне прочитання документів щодо форми оплати, заявляючи, що акції були оплачені 85% часткою "Прайм Ессетс Капітал" ТОВ "Центрально-Європейська кондитерська компанія" (ЦЕКК) – холдингової компанії Roshen.

Юристи, які відповідали за передання активів П. Порошенка в довірчу власність Rothschild, у коментарі агентству в четвер також заявили, що 25 березня 2016 року в акціонерний капітал кіпрської компанії була передана частка "Прайм Ессетс Капітал" Roshen і саме ця частка була оплатою за акції компанії.

"При цьому іноземні банківські рахунки не відкривалася, обігу грошових коштів не було, і передання акцій відбувалося в рамках процедури передання активів П. Порошенка в довірчу власність компанії Rothschild. Тому твердження авторів програми "Слідство. Інформація про нібито виведення за кордон 3926160 євро не відповідає дійсності", – зазначають юристи.

Вони також вказали, що "Прайм Ессетс Капітал" на початку 2016 року звернувся до Національного банку України та Мінекономрозвитку і отримав роз'яснення, що при здійсненні такого внеску ліцензії на інвестування за кордон отримувати не потрібно, що підтверджено відповідними документами.

Відносно суми угоди радники П. Порошенка пояснили, що оціночна вартість акцій була встановлена в розмірі EUR3 млн 926,16 тис., що відповідало вартості часток "ЦЕКК" у фінансовому обліку фонду станом на 25 березня 2016 року в 114 млн 964,946 тис. грн за курсом НБУ, про що також були повідомлені журналісти до виходу сюжету.

"ТОВ "ЦЕКК" є українською холдинговою компанією групи Roshen. Внесок часток у "ЦЕКК" на користь іноземної компанії був необхідним етапом у переданні частки П. Порошенка в "сліпий траст" під керуванням Rothschild. Після проведення цієї операції всі акції CEE Confectionery Investments Ltd (і, відповідно, частка П. Порошенка в Roshen) були передані в довірчу власність Rothschild", – наголошують радники П. Порошенка.

У свою чергу, "Слідство.Інфо" повідомляє, що 27 квітня 2016 року до кіпрського реєстру як власника всіх 20 тис. акцій CEE Confectionary Investments Limited була внесена Rothschild Trust (Schweiz) AG як траст (trustee) для Prime Capital Asset Trust. За даними авторів програми, за два дні до цього директором компанії призначено заступника гендиректора Roshen Сергія Зайцева.

Щодо цього призначення М. Пасенюк пояснив, що С. Зайцев очолює департамент з зовнішньоекономічної діяльності Roshen і в зв'язку з цим був призначений до складу ради директорів іноземної компанії на перехідний період. "Питання зміни менеджменту холдинговий компаній розглядається Rothschild як трастовим управляючим, і буде вирішено найближчим часом", – сказав фінансовий радник П. Порошенка.

Як повідомлялося, П. Порошенко після вступу на посаду президента України в 2014 році заявив про намір продати свої активи, для чого він найняв інвестиційні компанії Rothschild і ICU. Однак у зв'язку з відсутністю покупців 14 січня 2016 року був підписаний договір, за яким він передав свою частку в корпорації Roshen незалежному "сліпому трасту (blind trust) Rothschild Trust на час свого президента.

У результаті в держреєстрі серед співвласників ТОВ "Центрально-Європейська кондитерська компанія", холдингової компанії Roshen, місце корпоративного фонду "Прайм Ессетс Кепітал", в якому об'єднані інші активи П. Порошенка, посіла нідерландська Roshen Europe B. V., проте кінцевим бенефіціаром 85% як і раніше зазначений П. Порошенко.

Президенту корпорації Roshen В'ячеславу Москалевському належить 13% через інвестфонд "Кондитерінвест", а ще чотирьом менеджерам – по 0,5%.

Корпорація Roshen, один з найбільших в Україні виробників кондитерських виробів, до складу якої входить Київська, Маріупольська (Донецька обл.), Кременчуцька (Полтавська обл.) і дві Вінницькі кондитерські фабрики, ПАТ "Вінницький молочний завод "Рошен", Літинський племзавод (обидва - Вінницька обл.), а також Липецька фабрика "Рошен" (РФ), Клайпедська кондитерська фабрика (Литва) і фабрика Bonbonetti Choco (Угорщина).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Країни НАТО не мають наміру розміщувати свої війська в Україні - Столтенберг

Фракція "Слуги народу" ухвалила рішення про необхідність поділу повноважень Мінвідновлення - Безгін

Спортсмени можуть допомогти в залученні більшої кількості країн до Глобального саміту миру - Єрмак

Кабмін передав Міноборони повноваження Генштабу щодо погодження бронювання

У Львівській області чоловік загинув унаслідок вибуху гранати

Зеленський підписав Укази про призначення понад 100 суддів

Зеленський: Кремль відзначив день завершення Другої світової війни своїм нацизмом – масованим ударом по Україні

Зеленський: Зрив будь-яких спроб наступальних дій РФ – це нагальний пріоритет

Зеленський провів телефонну розмову із прем'єр-міністром Саудівської Аравії

Окупанти за добу завдали 59 ракетних і 55 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА