14:17 20.05.2016

Суд задовольнив клопотання про доступ до американських серверів YouTube через публікацію матеріалів досудового розслідування з екс-заступником глави МВС Чоботарем

3 хв читати
Суд задовольнив клопотання про доступ до американських серверів YouTube через публікацію матеріалів досудового розслідування з екс-заступником глави МВС Чоботарем

Печерський районний суд Києва задовольнив клопотання старшого слідчого Генеральної прокуратури України Олексія Богомолова про доступ до серверів компанії YouTube LLC, що розташовується в Каліфорнії, США, з метою встановити, хто розмістив на її відеохостингу матеріал досудового розслідування стосовно колишнього заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чоботаря.

Відповідну постанову від 2 березня цього року у справі № 757/8983/16-до за підписом слідчого судді Володимира Карабаня опубліковано в Єдиному державному реєстрі досудових розслідувань. "Досудовим розслідуванням встановлено, що 5.12.2015 в 11:37 невстановлені особи без дозволу прокурора і слідчого розголосили дані досудового розслідування... розмістивши у світовій мережі Інтернет, на сайті "Антикор" публікацію під назвою "Як заступник міністра МВС Чоботар домовлявся про відкати на мільйони гривень" і два відеоролики "Як Чоботар пісок продавав. Серія 1" і "Як Чоботар пісок продавав. Серія 2", які містять відомості про обставини кримінальних правопорушень", - наголошується в документі.

"У зв'язку з викладеним, Департамент міжнародно-правового співробітництва Генеральної прокуратури України направлено для перекладу на англійську мову запит про міжнародну допомогу у цьому кримінальному провадженні. Надалі з Департаменту міжнародно-правового співробітництва отримано відповідь, згідно з яким переклад запиту про міжнародну допомогу завершено і для його відправлення необхідно надати відповідні постанови суду про надання тимчасового доступу до речей і документів", - йдеться в тексті постанови.

Враховуючи викладене, клопотання було задоволено.

Відповідно до постанови, слідчий і члени слідчої групи мають отримати тимчасовий доступ до інформації та документів, які містять охоронювану законом таємницю, а саме до інформації, якою володіє компанія YouTube LLC, для встановлення, з якого IP-адреси хоста на сервер сайту "YouTube" були завантажені файли з цими відеозаписами. Також мають бути отримані повні анкетні дані особи і профілю, під яким відеоролики були завантажені на відеохостинг, а також адреса його електронної пошти.

"У разі невиконання постанови про тимчасовий доступ... суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі постанови, має право ухвалити постанову про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою пошуку та вилучення зазначених речей і документів. Постанова оскарженню не підлягає", - йдеться в постанові.

Як повідомлялося, на початку квітня 2015 року народний депутат Юрій Левченко заявив, що СБУ провела обшуки в кабінетах чиновників МВС, зокрема С. Чоботаря. Виявлені під час обшуку предмети свідчать про те, що МВС "кришевало" корупційні схеми.

Заступник міністра відкинув звинувачення на свою адресу і заявив, що вважає їх спланованою провокацією з метою дискредитувати його та МВС і зупинити боротьбу з корупцією. Він також повідомив про погрози на його адресу та адресу членів його сім'ї.

С. Чоботар 13 травня 2015 року подав у відставку після скандалу з журналістським розслідуванням. Був звільнений розпорядженням уряду від 14 травня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА