17:42 23.05.2016

Єрофєєва і Александрова можуть передати до РФ для відбування покарання або після помилування

4 хв читати
Єрофєєва і Александрова можуть передати до РФ для відбування покарання або після помилування

Адвокат засудженого в Україні російського спецназівця Євгена Єрофєєва Оксана Соколовська пояснює, що є лише два шляхи передання до РФ її підзахисного та іншого спецназівця Олександра Александрова, а говорити про їх обміні на українку Надію Савченко недоречно.

На своїй сторінці у Facebook у понеділок О. Соколовська уточнила порядок виконання вироку суду і можливого відбування покарання Є. Єрофєєвим та О. Александровим на території Російської Федерації.

"Відповідно до вимог процесуального законодавства, є кілька шляхів передання громадян Російської Федерації на територію країни їхнього громадянства: 1. Застосування акта помилування шляхом винесення указу президентом України про помилування. 2. передання Єрофєєва і Александрова до Російської Федерації для відбування покарання", - написала вона.

Адвокат також заявила, що "інші питання щодо застосування механізмів обміну громадян Російської Федерації на Надію Савченко недоречні і не можуть бути застосовані на цьому етапі виконання вироків".

О. Соколовська пояснила процедуру помилування і процедуру видачі засуджених до країни їх громадянства, посилаючись на законодавство України. Зокрема, вона пояснила, що помилування може бути у вигляді повного або часткового звільнення від основного або додаткового покарання. Клопотання про помилування подається через адміністрацію установи виконання покарань, яка, в свою чергу, реєструє клопотання і протягом 15 днів з моменту його подання направляє цей документ до Адміністрації президента разом з іншими документами. Потім голова комісії при президентові України з питань помилування або інший член цієї комісії подають клопотання безпосередньо до адміністрації і під час її розгляду враховуються ступінь тяжкості злочину, особа засудженого, а також думка адміністрації установ виконання покарань щодо доцільності помилування. Після цього глава держави видає указ про помилування засудженого.

Стосовно ж питання про передання осіб, засуджених українськими судами, для відбування покарання в державах, громадянами яких вони є, то, наголошує адвокат, це перебуває в компетенції Міністерства юстиції України. Якщо засуджений є громадянином держави – учасниці міжнародного договору про передання засуджених осіб, то він має право звернутися до Мін'юсту України або уповноваженого органу держави, громадянином якої він є, з клопотанням про відбуття покарання на батьківщині.

Мін'юст України, у свою чергу, після перевірки матеріалів приймає рішення щодо передання засудженого для подальшого відбування покарання в країні, громадянином якої він є, і повідомляє про це відповідний орган іноземної держави, з ініціативи якого розглядається питання передання.

Після отримання інформації від іншої держави про згоду прийняти засудженого Мін'юст України доручає МВС і Нацполіції погодити місце, час і порядок передання особи. При цьому видача засудженого іноземній державі не виключає права порушувати питання про помилування.

Як повідомлялося, 18 квітня колегія суддів Голосіївського районного суду Києва засудила військовослужбовців ГРУ Генштабу ЗС РФ Є. Єрофєєва та О. Александрова до 14 років ув'язнення.

Після рішення суду захисник О. Александрова Валентин Рибін заявив, що рішення щодо подання апеляції ухвалюватимуть після отримання тексту вироку. 19 квітня адвокат військовослужбовця ГРУ Генштабу ЗС РФ Є. Єрофєєва О. Соколовська заявила, що захист російських спецназівців не оскаржуватиме вирок.

Однак 21 квітня О. Соколовська допустила, що вирок українського суду щодо А. Александрова та Є. Єрофєєва вступить в законну силу не раніше 25 травня 2016 року, оскільки копію цього вироку ще не перекладено російською і не вручено засудженим.

Згідно з українським законодавством, вирок має вступити в силу через 10 днів з моменту його проголошення, якщо рішення суду не буде оскаржено в апеляційному порядку. Зокрема, законом надається 10 днів для подання заяви про апеляційне оскарження вироку. Для підготовки та подання апеляційної скарги особі надається більш тривалий термін - двадцять днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Суд постановив залишити засуджених росіян під вартою до вступу вироку в силу.

23 травня В. Рибін заявив про можливість обміну російських спецназівців на засуджену російським судом українську льотчицю Н.Савченко або інших засуджених українців у РФ, а також про те, що юридична сторона опрацьовує інші можливості їх повернення.

Відповідаючи на запитання, чи є процедура подання клопотання про помилування російських спецназівців паралельним процесом їх обміну, В. Рибін сказав: "Звичайно, це паралельні процеси, і вони в принципі взаємозамінні. Тобто, якщо не спрацює помилування, значить проводитимемо більш тривалу процедуру видачі для покарання".

О. Соколовська вранці назвала малоймовірною процедуру обміну російських спецназівців, зазначивши, що наразі йдеться про процедуру їх помилування президентом України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Біля Дніпра дві пожежі після ракетного удару РФ, пошкоджений інфраструктурний об'єкт - ОВА

Боррель: Ми повинні дістати Patriot з ангарів, де вони стоять "про всяк випадок", і передати їх Україні

Сирський і головком Об'єднаних сил НАТО в Європі Каволі обмінялися думками щодо тактичної ситуації на полі бою

Останній дзвоник у школах Києва пролунає 31 травня

ЗСУ знищили низку об'єктів на військовому аеродромі в Джанкої - ГУР

Ворог намагається захопити Часів Яр, закидає місто КАБами й не зважає на свої втрати - ОСУВ "Хортиця"

Найближчі дні в Україні будуть прохолодними та дощовими, в суботу подекуди нічні заморозки

Армія РФ завдала ракетного удару по Дніпровському району, є постраждалі, зафіксовано загоряння - голова ОВА

Кулеба - союзникам: Системи Patriot і SAMP/T потрібні вже сьогодні для порятунку життя людей і економіки

Перші 13 із 60 ветеранів з ампутаційними пораненнями відбули до Берліна для встановлення сучасних інноваційних протезів - мер Києва

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА