15:38 24.05.2016

Глава Мін’юсту заперечує хакерський злом Держреєстру речових прав на нерухоме майно

2 хв читати
Глава Мін’юсту заперечує хакерський злом Держреєстру речових прав на нерухоме майно

Міністерство юстиції України спільно з представниками українських спецслужб здійснило перевірку системи Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, в результаті якої було виключено факт хакерського злому, повідомив глава відомства Павло Петренко журналістам у Києві у вівторок.

"Ще раз офіційно заявляю - це не відповідає дійсності. Це було заявлено одним із сумських нотаріусів. Ми здійснили перевірку спільно з представниками наших спецслужб: ніяких зовнішніх входів у систему реєстрів не було, ні, і, я упевнений, не буде, оскільки система захисту досить серйозна", - сказав міністр.

Він також звернувся до українських нотаріусів із проханням не передавати стороннім особам, зокрема, своїм помічникам, електронні ключі доступу до Держреєстру прав на нерухоме майно.

"Особисту відповідальність за ключ доступу до реєстрів несе його власник - нотаріус. Жодній іншій особі він не має права його передавати, навіть якщо бере відпустку або робить щось інше. Іноді виникають такі ситуації, коли на нотаріуса надходить скарга, і він починає фантазувати: напевно, хтось включився в реєстр ззовні. Просто не треба передавати свій ключ стороннім особам, і тоді все буде добре", - сказав міністр юстиції.

Раніше в пресі з'явилася заява голови відділення Нотаріальної палати України в Сумській області Лариси Волошиної про несанкціоноване використання сторонніми особами її логіна користувача і паролів у Державному реєстрі прав на нерухоме майно.

Українські нотаріуси почали надавати послуги з реєстрації бізнесу та нерухомості з 21 грудня 2015 року. Це стало можливим після ухвалення Верховною Радою 13 грудня 2015 року законів реформування електронних сервісів.

Крім того, з 1 січня 2016 року набула чинності нова редакція закону "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно і їх обтяжень", в результаті чого нотаріуси отримали повний обсяг повноважень державних реєстраторів прав на нерухоме майно і отримали можливість здійснювати таку реєстрацію без здійснення нотаріальної дії щодо нерухомого майна.

П.Петренко раніше відзначив надійність і безпеку роботи Держреєстру речових прав на нерухоме майно, а також захищеність інформації, що міститься в ньому, від зловживань із боку осіб, що мають до нього доступ.

Він також повідомив, що Мін’юст ініціює безкоштовний доступ українських громадян до державного реєстру нерухомості.

За його словами, уряд готовий розробити і внести на розгляд Верховної Ради законопроект про зміни до законодавства, які дозволять громадянам України отримати безкоштовний доступ до реєстру нерухомості.

При цьому П.Петренко наголосив, що юридичні особи, як і раніше, користуватимуться реєстром на платній основі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА