17:48 24.05.2016

Концепція реформи охорони здоров'я в Україні не може бути реалізована без змін до Конституції

2 хв читати
Концепція реформи охорони здоров'я в Україні не може бути реалізована без змін до Конституції

Концепція реформування охорони здоров'я, що передбачає, зокрема, створення Нацагентства з фінансування охорони здоров'я та впровадження державного гарантованого пакета медпослуг, не може бути реалізована без змін до ст. 49 Конституції України, що декларує надання безкоштовної медичної допомоги всьому населенню країни.

Таку думку висловила агентству "Інтерфакс-Україна" юрист юридичної компанії "Правовий Альянс" Наталія Модленко, коментуючи оприлюднений Міністерством охорони здоров'я проект документа.

"Концепція не може бути реалізована на практиці в повному обсязі доти, доки не будуть внесені зміни до ст. 49 Конституції України, що декларує надання безкоштовної медичної допомоги всьому населенню країни, без надання преференцій соціально незахищеним категоріям громадян і окремих медичних послуг", - сказала вона.

Водночас, на думку юриста, "для цього необхідна відповідна політична воля. Це надасть можливість здійснювати подальшу роботу в напрямку кардинального реформування системи охорони здоров'я".

Загалом, за словами Н.Модленко, щодо реформування системи охорони здоров'я "проблема перебуває у двох площинах - надання медичних послуг та забезпечення населення лікарськими засобами".

Юрист наголосила, що в основу запропонованої МОЗ концепції "покладено ідею впровадження державного гарантованого пакета медичних послуг".

"Передбачається, що існуватимуть пакети безкоштовних і платних (частково або повністю) послуг для населення. При цьому фінансування розробленої моделі, як і раніше, буде слабкою ланкою", - сказала вона.

Н.Модленко звернула увагу, що проект Концепції передбачає створення при МОЗ Національного агентства з фінансування охорони здоров'я та його територіальних відділень, що виконуватиме функцію єдиного національного замовника медичних послуг. При цьому "введення нового механізму оплати медичної допомоги "гроші йдуть за пацієнтом", безумовно, є прогресивним, оскільки передбачає оплату фактично наданих медичних послуг - первинну допомогу, амбулаторну та стаціонарну".

За словами юриста, для успішної реалізації запропонованої моделі необхідно розробити відповідну нормативну базу, зокрема визначити, які саме медичні послуги надаватимуться безкоштовно, а які - на платній основі, встановити тарифну сітку послуг, розробити механізм часткової оплати (реімбурсації), механізм залучення добровільного медичного страхування, розробити і затвердити нові уніфіковані і локальні клінічні протоколи тощо.

Коментуючи передбачене проектом концепції надання закладам охорони здоров'я фінансової та управлінської автономії шляхом перетворення їх на державні та комунальні некомерційні підприємства, Н.Модленко зазначила, що "процес автономізації є тривалим у своїй перспективі, і триватиме щонайменше кілька років".

"У цьому аспекті найбільш оптимальним з точки зору досягнення результату видається державно-приватне партнерство", - вважає юрист.

Як повідомлялося, МОЗ оприлюднив проект концепції реформування системи охорони здоров'я, що передбачає, зокрема, створення національного агентства з фінансування охорони здоров'я, що виступає єдиним національним замовником медичних послуг та запровадження державного гарантованого пакета медпослуг.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА