11:40 25.05.2016

Україна за підсумками експертних консультацій із Молдовою про скасування обмежень експорту погрожує санкціями у відповідь

2 хв читати
Україна за підсумками експертних консультацій із Молдовою про скасування обмежень експорту погрожує санкціями у відповідь

Українська делегація взяла участь у двосторонніх консультаціях на рівні експертів у зв'язку з вилученням Молдовою окремих видів української продукції з режиму вільної торгівлі, а також запровадженням квот та імпортних мит, за підсумками яких Міністерство економічного розвитку і торгівлі України повідомило про можливість введення санкцій у відповідь.

"Дії Молдови суперечать проєвропейським ідеям і принципам і розглядаються нами як недружні та дискримінаційні. Наші експортери потерпають від мільйонних збитків. Тому ми залишаємо за собою право застосувати заходи у відповідь, що, зважаючи на структуру та обсяги молдовського експорту до України, завдасть ще більших збитків молдовським експортерам та іншим галузям економіки Молдови", - наведено в повідомленні МЕРТ слова заступника міністра - торгового представника України Наталії Микольської.

Згідно з релізом, під час консультацій, організованих у рамках домовленостей віце-прем'єра - міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва та віце-прем'єра - міністра економіки Молдови Октавіана Калмика, українська сторона зазначила, що занепокоєння Молдови стосовно різкого зростання обсягів українського експорту у зв'язку з введенням Росією ембарго не підтверджуються фактами: експорт падає.

Згідно з даними статистики, у 2015 році експорт з України скоротився на 29,5% - до $524,3 млн, а сумарний товарооборот між двома країнами впав на 29,8% - до $565,6 млн.

МЕРТ також наголосило, що заяви молдовської сторони стосовно низької якості української м'ясо-молочної продукції та цементу безпідставні, особливо в контексті результатів перевірки українських підприємств молдовським Національним агентством з безпечності харчових продуктів та отриманням дозволу 58 українськими компаніями-експортерами.

"Під час засідання було доведено позицію української сторони щодо неправомірності та необґрунтованості дій Молдови у зв'язку із запровадженням згаданих заходів", - наголошується в повідомленні Мінекономрозвитку України.

Відомство повідомляє, що офіційний візит віце-прем'єра - міністра економіки Молдови О.Калмика до Києва відбудеться 6 червня 2016 року, і українська сторона сподівається, що буде знайдено спільне рішення.

Як повідомлялося, 13 травня 2016 набула чинності постанова уряду Молдови від 6 травня "Про запровадження торговельних заходів щодо захисту внутрішнього ринку", згідно з якою до кінця цього року запроваджено низькі квоти та митні збори у розмірі 10-20% понад них.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА