12:37 25.05.2016

ІнАУ створить фонд допомоги правоохоронцям для уникнення вилучення обладнання компаній під час слідчих дій

2 хв читати
ІнАУ створить фонд допомоги правоохоронцям для уникнення вилучення обладнання компаній під час слідчих дій

Інтернет-асоціація України (ІНАУ) створює фонд для практичної допомоги правоохоронним органам у забезпеченні можливості проведення слідчих дій і збору доказів у вигляді копії інформації з носіїв інформаційно-телекомунікаційних систем без вилучення обладнання.

Згідно з прес-релізом асоціації, в її листах до Міністерства внутрішніх справ та Служби безпеки України (СБУ) міститься пропозиція на безоплатній основі надавати слідчим органам МВС і СБУ обладнання (пристрої HDD) для зняття копії інформації та її збереження в інтересах проведення комп'ютерно-технічної експертизи. ІнАУ сподівається, що це допоможе виключити випадки вилучення обладнання інформаційно-телекомунікаційних систем суб'єктів господарювання під час проведення слідства, прискорить повернення вилученого обладнання, сприятиме підвищенню довіри між державою та бізнесом і в підсумку поліпшить інвестиційний клімат в Україні.

Асоціація також повідомляє, що днями було повернено сервери, вилучені СБУ понад рік тому у ТОВ "Сервіс Онлайн" (Nic.ua) для проведення комп'ютерно-технічної експертизи.

"З метою вирішення цієї проблеми асоціація не лише зверталася до владних структур із закликами щодо повернення обладнання власнику, а й надала правоохоронним органам необхідну кількість HDD для зняття копії інформації. ІнАУ виступає за повну заборону вилучень електронних інформаційних систем або їх частин, що мають на меті дослідження розміщеної на них інформації. У разі необхідності вилучення речових доказів стосовно таких систем (наприклад, при розслідуванні кримінальної справи) в Україні має бути впроваджена світова практика: тимчасовий доступ до розміщеної в них інформації має здійснюватися виключно шляхом зняття копії інформації", - йдеться в повідомленні.

Така заборона, на думку фахівців, не лише гарантує право громадян України на вільний доступ до Інтернету, а й захистить права добросовісних власників веб-ресурсів, які при вилученні серверів багатокористувацьких платформ залишаються без доступу до своєї інформації.

"Табу на вилучення серверів сприятиме припиненню відтоку за кордон українського бізнесу послуг хостингу, оскільки більшість випадків вилучення серверів "на тимчасове дослідження" призводить до того, що черговий український дата-центр припиняє діяльність в Україні і стає платником податків в іншій державі", - констатує ІнАУ.

Нині ІнАУ також пропонує здійснити подальші зміни Кримінального процесуального кодексу, які унеможливлять вилучення серверів у багатокористувацьких платформах. Ця пропозиція ІнАУ була врахована в рекомендаціях парламентських слухань "Реформи в галузі інформаційно-комунікаційних технологій та розвиток інформаційного простору України".

Кабінету Міністрів України, зокрема, рекомендовано розробити і подати на розгляд парламенту законодавчі акти щодо повної заборони припинення функціонування або вилучення комп'ютерної техніки під час проведення слідчих дій стосовно суб'єктів господарювання ІКТ-галузі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

Під обстріл росіян потрапило таксі в Херсоні: водій загинув, двоє пасажирів поранені

"Укрнафта" почала бурити нову свердловину на заході країни

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

Україна і Польща підтвердили посилення співпраці в пошуку та похованні жертв конфліктів і репресій - заява Шмигаля і Туска

Основні наступальні сили на Авдіївському напрямку ворог сконцентрував на Семенівці - 3 ОШБр

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА