15:56 27.05.2016

Україна подала до Високого суду Англії заперечення проти позову компанії-трасті щодо російського тримільярдного "кредиту Януковича"

3 хв читати
Україна подала до Високого суду Англії заперечення проти позову компанії-трасті щодо російського тримільярдного "кредиту Януковича"

Україна подала до Високого суду Англії заперечення проти позову, з яким компанія The Law Debenture Trust Corporation PLC звернулася проти України у лютому 2016 року.

Як йдеться в оприлюдненій у п'ятницю заяві Мінфіну і МЗС України, ця компанія-позивач є довірчим керуючим (трасті) згідно з документом, що передбачав надання Російською Федерацією Україні запозичень у розмірі $3 млрд, укладення якого було результатом домовленостей, досягнутих урядом колишнього президента Віктора Януковича в грудні 2013 року з Російською Федерацією.

"Заперечення проти позову обґрунтовують, що договір про запозичень є недійсним і таким, що не підлягає примусовому виконанню з низки причин", - йдеться у заяві українських міністерств.

У документі наголошується, що до таких причин, зокрема, належить те, що згідно з українським законодавством Україна не мала необхідної дієздатності на укладення угоди, що порушувало встановлені у той час межі запозичень, а також, "що угоду було укладено в результаті примусу, що чинився з боку Росії на Україну протягом всього 2013р з метою не допустити укладання Україною Угоди про асоціацію з ЄС".

У зв'язку з цим, МЗС та Міністерстві фінансів наголосили, що Україна має намір рішуче захищати свою позицію в цій справі, і "такий захист є одним з елементів більш масштабної юридичної стратегії, спрямованої на залучення Росії до відповідальності за агресію та інші протиправні дії щодо України, зокрема незаконну окупацію Кримського півострова".

Як повідомлялося, уряд Миколи Азарова у грудні 2013 року в рамках домовленостей Віктора Януковича з президентом РФ Володимиром Путіним випустив п'ятирічні єврооблігації на $3 млрд, які викупив Фонд національного добробуту (ФНБ) Росії.

Власники 13 з 14-ти випусків суверенних і гарантованих державою єврооблігацій на загальну суму $14,36 млрд і EUR0,6 млрд підтримали їх реструктуризацію 14 жовтня 2015 року: вони обміняли 80% боргу за старими паперів на нові з погашенням у 2019-2027 рр., а 20% – на державні деривативи, виплати за якими залежать від динаміки ВВП. Згоди не було отримано лише за випущеними наприкінці 2013 року під 5% річних дворічних "російських" євробондів на $3 млрд, термін погашення яких настав наприкінці грудня 2015 року.

Росія на початку 2016 року подала позов до суду. За словами заступника міністра фінансів РФ Сергія Сторчака, Україна мала відповісти на позов РФ щодо боргу до 4 березня.

"Головна дата перша - 4 числа (березня - ІФ), коли українці мають відповісти на наш позов. А потім суд вже призначатиме слухання. Ми пред'явили позов, а вони контраргументи проти позову мають хоч якісь висунути. Звичайна процедура: позивач - відповідач. Позивач перший, другий відповідач", - зазначив заступник голови відомства.

4 березня Україна направила до Високого суду Англії підтвердження про отримання нею процесуальних документів, в якому заявила про намір заперечувати проти всіх позовних вимог, пред'явлених до неї компанією The Law Debenture Trust Corporation Plc у зв'язку з так званою "заборгованістю" перед Російською Федерацією.

"Тим самим Україна знову підтверджує раніше заявлений намір рішуче захищати свою позицію у справі", – повідомив Мінфін того ж дня.

17 травня міністр фінансів РФ Антон Силуанов заявив, що Росія вимагатиме включити до програми Міжнародного валютного фонду (МВФ) щодо виділення фінансової допомоги Україні умови погашення боргу на $3 млрд перед РФ

"Як суверенний кредитор при підготовці нової уточненої програми МВФ щодо надання кредитів Україні ми наполягатимемо на включенні до неї зобов'язань України перед Росією. Оскільки в відповідності з правилами МВФ всі суверенні зобов'язання при наданні фінансової допомоги фонду мають бути враховані... Якщо цього не буде зроблено, як ми можемо підтримати таку програму фонду?", - сказав він в інтерв'ю телеканалу "Росія 24".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Дніпрі затримано жінку, яка намагалася продати свого дворічного сина за 1 млн грн

ВР закликала міжнародні організації активізувати зусилля для звільнення українських журналістів, яких утримує РФ

На Херсонщині доправлено до лікарні жінку, яка постраждала від російського обстрілу, - ОВА

ДБР у Львові затримало військового, який за хабар обіцяв влаштувати мобілізованого до тилової частини

СБУ повідомила про підозру митрополиту Святогірської лаври, який під час літургії передав окупантам позиції ЗСУ

"єЧергу" для автобусів запущено на 10 українсько-молдовських пунктах пропуску

Міноборони створило Офіс підтримки коаліцій для забезпечення системного управління військовою допомогою від партнерів

Спровоковану ворожим артобстрілом пожежу в Куп'янську ліквідовано, незважаючи на загрозу повторних обстрілів

Суд визнав наявність російського громадянства в колишньої топпосадовиці Мін'юсту Прилуцької

Грузія продовжила термін перебування українців без візи до трьох років

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА