11:02 30.05.2016

ФГВФО заявляє про кримінальні правопорушення керівництва банку "Хрещатик"

3 хв читати
ФГВФО заявляє про кримінальні правопорушення керівництва банку "Хрещатик"

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) під час аудиту активів та зобов'язань банку "Хрещатик" виявив факти здійснення керівництвом фінустанови та її службовими особами кримінальних правопорушень, повідомляється на веб-сайті фонду.

Як зазначено в повідомленні, під час інвентаризації активів і зобов'язань банку його тимчасова адміністрація виявила численні факти, які могли стати причиною недоотримання прибутку і фінансових витрат.

Згідно з інформацією ФГВФО, зокрема, банк "Хрещатик" уклав низку договорів про управління нежитловими приміщеннями, які перебувають у його власності, на економічно необґрунтованих умовах. При цьому, за попередньою інформацією фонду, фірма, з якою укладали договори, пов'язана зі службовими особами банку.

Так, умови договору щодо передачі в управління приміщення в Києві площею 366 кв. м передбачали, що банк отримуватиме щомісячно орендну плату у розмірі 5 тис. грн, а залишок коштів, отриманих від оренди, становив оплату управителя. Договір було укладено в грудні 2014 року терміном до грудня 2016 року.

Крім того, аналогічні договори між банком і тією самою приватною компанією були укладені ще щодо трьох об'єктів у Харкові, за якими було передано в управління понад 10,3 тис. кв. м нежитлових приміщень ринковою вартістю понад 81 млн грн. Банк отримував 30 тис. щомісячно як засновник.

На підставі виявлених фактів ФГВФО має намір найближчим часом подати заяву про здійснення кримінального правопорушення керівництвом і службовими особами банку "Хрещатик".

Як повідомлялося, ФГВФО з 27 травня призупинив виплати вкладникам банку "Хрещатик" з огляду на необхідність завершення формування списку вкладників для відшкодування коштів у період ліквідації. Виплати буде поновлено не пізніше за четвертий робочий день після отримання фондом рішення Національного банку України про відкликання ліцензії та ліквідацію фінустанови.

Нацбанк України 5 квітня оголосив про визнання неплатоспроможним банку "Хрещатик" і передачі його ФГВФО під тимчасову адміністрацію. Наразі термін тимчасової адміністрації діє до 4 червня включно.

Вкладниками банку є 308 тис. фізичних осіб, 98,7% із них отримають у повному обсязі відшкодування гарантованої суми (до 200 тис. грн). Загальна сума до відшкодування становить 2,8 млрд грн.

Головною причиною неплатоспроможності банку НБУ та київська влада назвали небажання інших акціонерів вкладати в його докапіталізацію, загальні потреби в якій НБУ за підсумками стрес-тестів оцінив у 1,25 млрд грн до червня 2017 року, зокрема 600 млн грн - до 1 травня поточного року.

Як повідомлялося, згідно з останньою структурою власності банку, його найбільшими співвласниками є Андрій Іванов (37,44%), Микола Солдатенко (24,24%) та Київська міськдержадміністрація (25%).

А.Іванов є молодшим партнером "Київської інвестиційної групи", М.Солдатенко - екс-співвласник "Запоріжсталі", міноритарний акціонер Індустріалбанку.

Банк "Хрещатик" засновано в 1993 році. За розміром загальних активів на 1 жовтня 2015 року (10,09 млрд грн) посідав 18-те місце серед 123 українських банків.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА