12:32 01.06.2016

НБУ вирішив відкликати ліцензії Фінанс Банку та Інвестиційно-трастового банку

3 хв читати
НБУ вирішив відкликати ліцензії Фінанс Банку та Інвестиційно-трастового банку

Національний банк України (НБУ) надав згоду на самоліквідацію Фінанс Банку (раніше - ТММ-Банк) та Інвестиційно-трастовому банку (ІТБ, обидва - Київ), повідомила прес-служба регулятора в середу.

"Правління НБУ вперше прийняло рішення про надання згоди на ліквідацію банків за ініціативою власників та відкликання їх ліцензій", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією НБУ, таке рішення акціонерів і реальних кінцевих власників бенефіціарів банків ґрунтувалося на бажанні переорієнтуватися на інші види профільної діяльності.

Нацбанк зазначив, що вів роботу з приведення структур власності зазначених фінустанов до вимог прозорості. У результаті контролера банків було встановлено, але він не виявив бажання займатися банківською діяльністю та обрав шлях самоліквідації фінустанов.

"Це цивілізований та відповідальний спосіб залишення банком ринку. Банківський бізнес - усе більше контрольований. В таких умовах власник може вирішити сконцентруватись на своєму ключовому бізнесі та залишити банківський", - прокоментувала заступник глави НБУ Катерина Рожкова, слова якої наводить прес-служба.

При цьому вона наголосила, що під час самоліквідації погашаються всі зобов'язання перед клієнтами, немає навантаження на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб і, відповідно, не псується репутація власників банку.

За даними Нацбанку, загальний обсяг зобов'язань Фінанс Банку та ІТБ перед юридичними та фізичними особами не перевищує 11 млн грн. При цьому обсяг ліквідних коштів дасть змогу розрахуватися за зобов'язаннями без зовнішніх залучень.

Як повідомлялося, акціонери Фінанс Банку на загальних зборах 30 травня ухвалили рішення про ліквідацію фінустанови. За даними банку, загальна сума його зобов'язань на 30 травня становила 15,105 млн грн, активів - 226,643 млн грн.

У листопаді 2015 року Фінанс Банк повідомив, що компанії Brown&Deer та Eco Food (Угорщина) збільшують свою участь у його статутному капіталі більш ніж до 50% і затвердили план реалізації нової бізнес-стратегії фінустанови.

За даними НБУ, на 30 березня 2016 року Рита Полтавська володіла 9,8964% акцій банку, Ігор Кюснаржов опосередковано через EKO Food Korlatolt Felelossegu Tarsasa - 9,5721%, Олексій Свергун, Михайло Коледін, Геннадій Гуляєв, Надія Копцева, Юлія Кушелевська, Володимир Ушко - по 9,57% кожен. Крім того, Каталіну Стояновичу через угорську Brown&Deer належало 9,57% акцій.

Згідно з даними Нацбанку, на 1 квітня 2016 року за розміром загальних активів Фінанс Банк посідав 19-те місце (250,932 млн грн) у другій групі банків серед 109, що діяли в країні.

Раніше також повідомлялося, що єдиний акціонер Інвестиційно-трастового банку - ТОВ "ТІС Капітал" - 17 травня 2016 року прийняв рішення ліквідувати фінустанову. Загальна сума зобов'язань фінустанови на 17 травня становила 392 тис. грн.

НБУ зареєстрував ПАТ "Інвестиційно-трастовий банк" 30 серпня 2013 року.

Засновником банку виступило ТОВ "Біруанг".

За даними НБУ, станом на 4 червня 2015 року 100% статутного капіталу банку належало ТОВ "ТІС Капітал", засновниками якого є 11 фізичних осіб.

Як повідомлялося, НБУ 23 березня відмовив І.Дегтяру в придбанні 50,63% Інвестиційно-трастового банку.

Станом на 1 квітня 2016 року Інвестиційно-трастовий банк за розміром активів (132,672 млн грн) посідав 73-тє місце в другій групі банків серед 109 діючих банків.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА