16:10 02.06.2016

Рахунки "Київенерго" заарештовано через штрафні санкції за борги перед "Нафтогазом"

2 хв читати
Рахунки "Київенерго" заарештовано через штрафні санкції за борги перед "Нафтогазом"

Державна виконавча служба заарештувала рахунки ПАТ "Київенерго" через штрафні санкції енергокомпанії за борги перед НАК "Нафтогаз України".

Згідно з прес-релізом "Київенерго", нині штрафи НАК за газові борги, які столична енергокомпанія погасила в повному обсязі, перевищують 1,5 млрд грн.

При цьому "Київенерго" в судах оспорює законність нарахування 1,2 млрд грн штрафних санкцій, ще 0,372 млрд грн санкцій і стали причиною арешту рахунків компанії.

За даними прес-служби, нині в Україні заарештовано рахунки 104-х теплокомуненерго (ТКЕ). Загальна сума нарахованих НАК "Нафтогаз України" штрафів перевищує 10 млрд грн, з яких 4,4 млрд грн перебувають у виконавчому провадженні. При цьому дзеркального джерела погашення газових штрафних санкцій в енергокомпаній відповідно до чинного законодавства не існує.

"Арешт рахунків "Київенерго" та інших енергокомпаній тягне за собою повне блокування їх господарської діяльності. Компанії не можуть виконувати зобов'язання з підготовки тепломереж до опалювального сезону, проводити необхідні ремонтні роботи та реконструкції теплового та електричного господарства, виплачувати податки й зарплати", - відзначається в прес-релізі.

На думку компанії, причини затримок розрахунків українських енергокомпаній за газ знаходяться переважно в площині регулювання галузі. Основні з них - несвоєчасна компенсація різниці в тарифах, затримки фінансування держбюджетом пільг та субсидій, незбалансована нормативна база за розрахунками за газ, тепло- й електроенергію, а також борги всіх категорій споживачів.

Так, станом на 1 червня 2016 року заборгованість столиці й держави перед "Київенерго" всемеро перевищує борг енергокомпанії перед НАК "Нафтогаз України" за спожитий природний газ. Зокрема, борг Києва за тепло перевищує 1,9 млрд грн, за електроенергію - 0,93 млрд грн. Заборгованість держави з компенсації різниці в тарифах перевищує 0,76 млр грн, а борги ДП "Енергоринок" за поставлену електроенергію - 0,275 млрд грн. При цьому вже кілька років у виконавчих службах різних рівнів перебувають справи щодо стягненню на користь "Київенерго" 0,937 млрд грн.

"Київенерго" неодноразово зверталася до органів державної влади у зв'язку з гострою необхідністю врегулювання відносин постачальників газу і ТКЕ у частині нарахування штрафів за прострочення плати за газ. Проте ситуація залишається неврегульованою", - резюмується в повідомленні.

"Київенерго" експлуатує практично всі енергетичні об'єкти, розташовані в столиці, за винятком Дарницької теплоелектроцентралі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

ВИБУХИ В ХАРКОВІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Кулеба привітав естонського депутата Крісто Ене Вага, який приїхав до Києва з Таллінна на велосипеді

Незважаючи на затримку у схваленні в Конгресі США фінансування для України, допомога USAID не припинялася

Китай розпочав здійснення історичної місії зі збору зразків зі зворотного боку Місяця

Посол США: військова та економічна допомога, підтримка реформ і підзвітність - основні цілі виділених для України $61 млрд

Війська РФ за минулий день обстріляли 10 громад Сумської області

Мелоні підтвердила прихильність Італії організації у Швейцарії Глобального саміту миру в Україні

МЗС рекомендує громадянам України уникати відвідування місць масового скупчення людей у Тбілісі

Уряд продовжив на 1 місяць термін дії відстрочки від призову співробітникам "Укрзалізниці"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА