19:00 02.06.2016

ВР скасувала податок на пенсії до 11,3 тис. грн

2 хв читати
ВР скасувала податок на пенсії до 11,3 тис. грн

Верховна Рада України скасувала оподаткування пенсій і для працюючих, і для непрацюючих пенсіонерів у розмірі до 10 прожиткових мінімумів для осіб, що втратили працездатність.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", відповідний законопроект №4245 про внесення змін до Податкового кодексу щодо звільнення від оподаткування пенсій підтримали 274 народні депутати на засіданні парламенту четвер.

"Звільняємо від оподаткування пенсії працюючих і непрацюючих пенсіонерів повністю, але вносимо соціальну справедливість", - сказала голова профільного комітету з питань податкової політики Ніна Южаніна з трибуни парламенту.

Для пенсій, які становлять понад 10 прожиткових мінімумів для осіб, що втратили працездатність, ставка податку становитиме 18% на суму перевищення цього розміру.

За словами Н.Южаніної, нині 10 таких мінімумів становить 10 тис. 740 грн.

Водночас, згідно з даними на офіційному сайті Міністерства фінансів, із 1 травня 2016 року розмір прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність, встановлено в розмірі 1 тис. 130 грн, а з 1 грудня планується його підвищення до 1 тис. 208 грн. Таким чином, максимальний розмір пенсії, що не підлягає оподаткуванню, з ухваленням закону становитиме 11,3 тис. грн, а з 1 грудня 2016 року - 12 тис. 80 грн.

Розмір прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність, становив 1 тис. 74 грн раніше, ще до ухвалення закону в першому читанні - з 1 вересня 2015 до 30 квітня 2016 року.

Як повідомлялося, 19 травня Верховна Рада 307 голосами прийняла за основу законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування пенсій.

"Цей законопроект передбачає скасування оподаткування і невисоких, і надвисоких пенсій - і 30 тис. і 50 тис. грн. Ми до другого читання доопрацюємо його так, щоб зберегти справедливість і залишити оподаткування надвисоких пенсій", - прокоментувала тоді Н.Южаніна.

Раніше закон передбачав, що пенсії, розмір яких перевищує три мінімальні зарплати, які встановлені на 1 січня звітного податкового року, а також пенсії з іноземних джерел, з яких не сплачено податки, підлягають оподаткуванню у розмірі 15% від суми перевищення зазначеного розміру.

Із 1 травня 2016 року розмір мінімальної заробітної плати становить 1,450 тис. грн, з 1 грудня підвищується до 1,600 тис. грн. Станом на 1 січня 2016 року становив 1,378 тис. грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА