19:59 03.06.2016

Приватні виконавці судових рішень можуть працювати ефективніше за державних, але їх необхідно контролювати - юристи

5 хв читати

Приватні виконавці судових рішень, інститут яких ввела Верховна Рада, можуть працювати ефективніше за державних, водночас вони потребують ефективнішого контролю, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" юристи.

Зокрема, адвокат юридичної компанії Prove Group Тетяна Жуковська зазначила, що під час виконання судового рішення знаходить свою реалізацію норма Конституції України про обов'язковість судового рішення.

"У світлі цього введення інституту приватних виконавців за примусового виконання судового рішення є фактичним впровадженням приватної особи у виконання державних владних повноважень. Вважаю, функції виконання судового рішення мають залишитися у держави - держава проголошує гарантії, вона ж і має їх виконувати", - вважає юрист.

Водночас вона наголосила, що "будь-якому практикуючому юристу відомо, що отримати присуджене - часто тривалий, складний і дуже витратний процес", в якому юристи стикаються "і з небажанням державних виконавців належним чином виконувати свої обов'язки, і з тяганиною, і корупцією".

"Введення зараз інституту приватних виконавців може привести до надання корупційним діям держвиконавців законної форми "здійснення особою незалежної професійної діяльності", отримання від неї доходів. Я не проти інституту приватних виконавців як такого. Вважаю, що приватні виконавці можуть бути задіяні, але лише після наведення ладу в державній виконавчій службі. Тобто після того, як ця служба працюватиме чесно, сумлінно, в розумні терміни, а приватні виконавці будуть необхідні для того, щоб скоротити витрати держави на виконання судового рішення, але в жодному разі не підміняти їх", - вважає юрист.

У свою чергу радник юрфірми "Василь Кісіль і Партнери" Олег Качмар зазначив, що запровадження інституту приватних виконавців покликане підвищити ефективність виконання судових рішень, насамперед за рахунок зниження навантаження на державних виконавців і виникнення конкуренції на ринку виконання судових рішень.

Водночас він відзначає ризик того, що особи, які займаються сьогодні "вибиванням" боргів (так звані колектори), використають законодавчі нововведення для отримання офіційного статусу, однак надалі вдаватимуться до незаконних методів для стягнення боргів або використовуватимуть схеми рейдерського захоплення бізнесу.

"Мінімізувати ризики зловживання приватними виконавцями наданими їм законом повноваженнями можна буде лише шляхом організації належного контролю за їх діяльністю з боку дисциплінарних комісій, органів професійного самоврядування та судового контролю", - наголосив О.Качмар.

Старший юрист юридичної фірми Aequo Мирослава Савчук, у свою чергу, вважає, що приватні виконавці ефективніше виконуватимуть судові рішення.

"Необхідність самофінансування діяльності приватних судових виконавців, пряма залежність їх доходу від результатів виконання рішень, а також постійна конкуренція між державними та приватними виконавцями приведе до збільшення ефективності виконання рішень і приватними, і державними судовими виконавцями", - сказала вона.

Коментуючи ризики, що виникають у випадках, якщо виконання судових рішень здійснюватимуть приватні судові виконавці, М.Савчук зазначила, що такі ризики можуть бути пов'язані зі "зловживаннями отриманими повноваженнями, а також вибірковим прийняттям у роботу виключно "прибуткових" виконавчих документів (стягнення великих сум)".

Водночас, за її оцінкою, проголосовані проекти законів містять низку механізмів для мінімізації цих ризиків. Зокрема, передбачено відповідний нагляд і контроль за діяльністю приватних виконавців, відповідальність за допущені проступки. Крім того, закріплено мінімальний відсоток виконавчих документів за соціально значимими категоріями справ (наприклад, стягнення заробітної плати, заборгованості з комунальних послуг), до досягнення якого приватний виконавець не може відмовитися від прийняття виконавчого документа у провадження.

Як наголосила старший юрист ЮФ "Лавринович і Партнери" Інна Рудник, нині рівень фактичного виконання судових рішень в Україні вкрай низький, зокрема, через відсутність ефективної системи мотивації державних виконавців.

"Дохід приватного виконавця безпосередньо залежатиме від кількості виконаних ним рішень. Оплата праці держвиконавців не залежить від якості їх роботи, а декларативна норма про можливе преміювання за хорошу роботу на практиці не працює. Як результат, кредитори часто не бачать сенсу обстоювати свої інтереси в суді. Отримання рішення про стягнення боргу - це лише початок. Його виконання затягується на роки, протягом яких інфляція "з'їдає" борг, а кредитор зазнає збитків", - сказала вона.

На думку юриста, приватні виконавці зможуть значно поліпшити статистику реального виконання судових рішень, чим підвищать довіру до судової системи в цілому.

"Запровадження інституту приватних виконавців також позитивно позначиться на державному бюджеті, адже оплата їх праці здійснюватиметься не за бюджетні кошти, а за кошти боржників і стягувачів. Більше того, частина доходів піде до бюджету у вигляді оподаткування сукупного чистого доходу приватних виконавців нарівні з суб'єктами оцінної діяльності, нотаріусами, адвокатами та іншими", - вважає вона.

І.Рудник вважає, що ризики від введення інституту приватних виконавців будуть мінімальні і будуть подолані протягом першого року-двох.

"Теоретично до ризиків можна віднести можливість формування ринку, на якому виконавці, що виконують свою роботу швидше та якісніше за інших, пропонуватимуть свої послуги дещо дорожче. Стягувач буде вимушений вибирати: або швидке і дороге виконання, або дешевше, але триваліше", - прогнозує юрист.

За словами юриста юридичної фірми "Астерс" Вольги Шейко, думки юридичної громадськості щодо інституту приватних виконавців розділилися, хоча і прибічники, і противники розуміють: він буде ефективним.

"Ті, хто виступає проти введення такого інституту, заявляють, що він фактично узаконить "вибивання" боргів, при цьому противники приватних виконавців підсвідомо вірять в ефективність цього інституту. Ті, хто виступає за цей інститут, вірять у його ефективність ще більше, оскільки часто-густо виконавчі листи лежать роками без виконання", - сказала вона.

Водночас юрист сумнівається в тому, що в Україні швидко з'явиться велика кількість приватних виконавців, адже вони мають ті самі механізми стягнення, що й державні.

"Ті самі доступи до реєстрів, те саме залучення правоохоронних органів. Проте у приватного виконавця персональна відповідальність буде вища. Саме тому я не думаю, що одразу знайдеться неймовірна кількість тих, хто хоче бути приватними виконавцями. Та й припущення Мін’юсту про те, що в перші півроку буде видано близько 500 посвідчень, а наступного року - 1000, лише підтверджують мою думку", - сказала вона.

Як повідомлялося, Верховна Рада 2 червня проголосувала в цілому законопроект №2506-а "Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів", який передбачає запровадження в судовій системі України інституту приватних виконавців. Крім того, парламент прийняв у цілому законопроект №2507а про виконавче провадження, його підтримали 253 народні депутати.

Цей документ пов'язаний із попереднім і визначає умови та порядок виконання судових рішень і рішень інших органів (посадових осіб), які підлягають примусовому виконанню у разі, якщо їх не виконали в добровільному порядку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА