11:01 10.06.2016

Правоохоронці Франції приїдуть в Україну для участі в слідчих діях у справі про підготовку французом терактів на Євро-2016

3 хв читати
Правоохоронці Франції приїдуть в Україну для участі в слідчих діях у справі про підготовку французом терактів на Євро-2016

Найближчим часом в Україну прибудуть фахівці Генеральної прокуратури Франції для участі в процесуально-слідчих діях у рамках розслідування стосовно заарештованого підозрюваного в підготовці терактів на Євро-2016 громадянина П'ятої республіки, повідомив глава Служби безпеки України Василь Грицак.

"Найближчим часом до нас приїдуть фахівці з Генеральної прокуратури Франції. До нас надійшло клопотання про надання правової допомоги - вони просять ознайомитися з матеріалами кримінального провадження. Вони братимуть участь у процесуально-слідчих діях із заарештованим громадянином Франції", - заявив він на брифінгу в Одесі в п'ятницю.

Водночас глава СБУ додав: "Гадаю, тоді вони переконаються в тому, що ми дійсно не жартуємо - з такими речами просто не жартують. Ми дійсно запобігли серії терористичних актів у Франції".

Як повідомлялося, в понеділок, 6 червня, В.Грицак на прес-конференції повідомив, що працівники СБУ в травні провели операцію, результатом якої стало запобігання на території Франції серії терактів під час проведення футбольного чемпіонату Євро-2016. Зокрема, було затримано громадянина Франції за підозрою в підготовці терактів. Він сам шукав канали закупівлі зброї та вибухівки на території України.

За словами В.Грицака, об'єктами терактів могли стати мечеть, синагога, державні та адміністративні установи.

Того самого дня газета "Фігаро" повідомила, що французька влада відкрила справу стосовно громадянина Франції, затриманого за підозрою в підготовці терактів під час Євро-2016, і доручила її Центральному офісу боротьби з організованою злочинністю та регіональній службі кримінального розшуку в Нансі.

8 червня Служба безпеки України оприлюднила в YouTube фрагменти розмов затриманого за підозрою в підготовці терактів під час Євро-2016 громадянина Франції та громадянина України, які обговорювали, зокрема, підготовку "деякої операції" та питання передачі вибухівки.

Учасники цього діалогу говорять англійською мовою (СБУ надала титри російською мовою). При цьому громадянин Франції, підписаний як "Муто", говорить ламаною англійською (без французького акценту).

"Муто" розповідає про свою мету: "Моя мета - провести деяку операцію, яка стосуватиметься кожного француза. Ми проведемо невелику місцеву операцію, оскільки у нас маленька група".

Говорячи про підривання машини, він пояснює: "Можна зламати за один раз дві, ще один раз одну, ще за раз три, іноді одну, а набагато краще - зламати 30, але одразу, це краще. 30 одночасно. Це буде ефективніше. Краще 30 одразу, ніж 100 по одній".

На запитання громадянина України про те, скільки людей у групі, "Муто" відповів: "Зараз у нас близько десяти людей, але 10 для операції. Але цього недостатньо. Я говорив тобі, що у мене є ще люди, які можуть зі мною співпрацювати і можуть зібрати для мене інформацію. І я говорив тобі, що є деякі люди, яких можу профінансувати. Не профінансувати, а дати мені гроші".

Крім того, оприлюднено фрагмент, в якому співрозмовники згадують передачу українцем французові 125 кг вибухівки. "Муто" зазначає, що серед цілей підривання в Парижі - центральна податкова інспекція та "один маленький міст".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Верховний лідер Ірану про аварію президентського гелікоптера: жодних заворушень у країні не буде

Унаслідок ворожих обстрілів Вовчанська одна людина загинула, троє поранені

У Харківській області 20 травня оголошено Днем жалоби

Велика Британія передала Україні 80 ракет ППО, понад 1 млн боєприпасів, дрони та системи розмінування

Окупанти втратили на харківському напрямку 1,5 тис. особового складу і 263 одиниці техніки

На фронті найскладніша ситуація на сіверському напрямку, на краматорському і придніпровському атак стало менше

Окупанти завдали удару по Тягинці Херсонської області, поранено місцеву жительку

Графіки погодинних відключень введуть для всіх регіонів України в понеділок

ЗС України за минулий тиждень зміцнили позиції на Харківщині та ефективно протистоять ворогу під Часовим Яром

ЄС уважно стежить за ситуацією навколо приземлення вертольота президента Ірану - Мішель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА